X

Na oteplování reagují ptáci dřívější migrací

Globální oteplování má vliv na stěhovavé ptáky, tvrdí nová studie vědců z Edinburgh University. Podle zjištění ornitologů se opeřenci vracejí ze svých zimovišť dříve než tomu bylo v minulosti. Odborníci sledovali chování stovek druhů napříč pěti kontinenty a zjistili, že zvýšení globální teploty o 1 °C věstí dřívější návrat v průměru o jeden den.

Vědci doufají, že probíhající výzkum pomůže odhalit reakci rozličných druhů na budoucí enviromentální změny.

Každý den může hrát roli. Dosažení hnízdiště ve špatném čase, byť by se mělo jednat jen o několik dní, může být pro opeřence ošidné. Pokud dorazí příliš brzo, může se stát, že zde nenalezne dostatek potravy čí vhodné místo k hnízdění. Pozdní přílet může na druhou stranu znamenat nedostatek času na vývoj potomků, což snižuje jejich šance na přežití.

Takuji Usui z Edinburgh University říká: „Zkoumali jsme mnoho druhů, které se vydávají na cestu v reakci na různé podněty, jako jsou sezónní teploty či dostupnost potravin. A skutečně v průběhu času v závislosti na rostoucí teplotě změnili ptáci své návyky. Přizpůsobila se však i řada dalších živočichů a rostlin.“

Vědci zkoumali záznamy o migraci ptáků sahající hluboko do historie. Ty nejstarší pocházely z doby téměř před 300 lety. Do studie byly zahrnuty druhy migrující na velké vzdálenosti, jako vlaštovka obecná (Hirundo rustica) a lejsek černohlavý (Ficedula hypoleuca) i ti přesouvající se na vzdálenosti kratší, jako čejka chocholatá (Vanellus vanellus) či konipas bílý (Motacilla alba).

Další výzkum

Ornitologové na ostrově Helgoland, který tažní ptáci využívají při migraci k odpočinku a doplnění tukových zásob, zkoumali 24 druhů ptáků. U 22 z nich prokázali významný posun v načasování jejich migrace.

Pěnice černohlavé (Sylvia atricapilla) se vrací ze svých zimovišť kvůli zvyšující se teplotě ve střední Evropě dříve a odlétají naopak později. Ve svém hnízdišti tak tráví výrazně delší dobu. A není zdaleka jediná. Například budníček menší (Phylloscopus collybita) zůstává ve svém hnízdišti o celých 26 dní déle.