Domů     Technika
Mekka elektroniky – CeBIT 2005
21.stoleti 20.5.2005

Největším přehlídkou informačních a komunikačních technologií je bezesporu CeBIT, který se každý rok koná v německém Hannoveru. Redakce 21. STOLETÍ pro vás na místě připravila průřez největšími novinkami, které se zde daly spatřit.Největším přehlídkou informačních a komunikačních technologií je bezesporu CeBIT, který se každý rok koná v německém Hannoveru. Redakce 21. STOLETÍ pro vás na místě připravila průřez největšími novinkami, které se zde daly spatřit.

Již minulý ročník ukázal, že se mezinárodní veletrh CeBIT mění. Z ryze odborné akce, určené především manažerům a obchodníkům, se stává obrovská „Consumer Show“ se vším, co k tomu patří. Ačkoliv zde stále mají největší zastoupení tzv. podniková řešení, produkty spotřební elektroniky již zabírají výraznou část výstavní plochy.

Novinky a inovace
Mezi nejčastěji prezentovaná a diskutovaná témata letos patřila oblast mobilní a internetové telefonie, ochrana dat a samozřejmě síťové technologie. 21. STOLETÍ vám přináší přehled alespoň malé části z nejzajímavějších produktů, které zde byly k vidění.

Voice over IP a internetová telefonie (VOIP)
Skutečným hitem letošního ročníku byla hlasová komunikace prostřednictvím datových sítí. Zahrnovala ty nejjednodušší přístroje určené pro domácí uživatele i  telefonní přístroje určené zejména pro podnikové aplikace. Příkladem nejjednoduššího a pravděpodobněji i nejlevnějšího zařízení pro IP telefonii je Nixtor  NS-01 švédské společnosti Logistic Innovators. Za necelých 600 Kč je možné získat „sluchátko“, které je kompatibilní se službami jako např. Skype, Net2Phone, ICQ či IConnectHere.
Pravděpodobně nejzajímavějším produktem v této oblasti, který byl na veletrhu CeBIT 2005 prezentován, je EZMP 4200P jihokorejské společnosti EZMAX. Toto miniaturní zařízení s atraktivním designem totiž v sobě slučuje IP telefon, FM rádio, digitální diktafon, přehrávač umožňující reprodukci záznamů ve formátu MP3, OGG, WMA i ASF a navíc i datové médium s kapacitou až 2 GB. EZMP 4200P zatím pracuje pouze v prostředí operačních systémů Windows XP a Windows 2000, ale v budoucnu by měla být k dispozici i verze určená pro MacOS. Cena EZMP 4200P se pohybuje od 3 900 do 6 000 Kč.
Příkladem novinek v oblasti IP telefonů určených pro podnikovou sféru je i Alcatel IP Touch 4068, který disponuje celou řadou užitečných funkcí. Užitná hodnota tohoto telefonu je v porovnání s výše uvedenými IP telefony nesrovnatelně vyšší, stejně tak však bude mnohem vyšší i jeho cena, která doposud nebyla stanovena.

Mobilní komunikace od A do Z
· Novinkami v oblasti mobilní telefonie se to na CeBITu jen hemžilo. Např. společnost Siemens zde představila stylový mobilní telefon s integrovaným digitálním fotoaparátem a podporou rychlých datových přenosů EDGE/GPRS třídy 10 – Siemens CF75. Výbava tohoto telefonu je vskutku bohatá – kromě adresáře s kapacitou 1000 kontaktů zde naleznete kalendář, kalkulačku, klienta elektronické pošty a funkci Push-to-Talk. Samozřejmostí je prohlížeč Wap 2.0, multimediální zprávy MMS, SyncML a Java MIDP 2.0/3D Engine. Nový Siemens CF75 má také možnost hlasitého příposlechu a nabízí čtyřicetihlasé polyfonní vyzvánění. S počítačem můžete telefon propojit pomocí datového kabelu (USB) nebo prostřednictvím infračerveného rozhraní. Aktualizace firmware (řídícího software telefonu) je však možná i prostřednictvím mobilní sítě. K tomuto mobilnímu telefonu je možné připojit i externí blesk, což zvyšuje kvalitu pořizovaných snímků. Na trhu by se měl Siemens CF75 objevit v průběhu třetího čtvrtletí tohoto roku.
· Možná si myslíte, že vás v oblasti mobilní komunikace již nemůže nic překvapit. Jste na omylu. Zařízení, které pod označením Z2 prezentovala společnost Benq, na první pohled totiž mobilní telefon vůbec nepřipomíná. Svým vzhledem se řadí spíš mezi kompaktní digitální fotoaparáty. Že se jedná o mobilní telefon, zjistíte až při pohledu na zadní stranu tohoto zařízení. Zde naleznete poněkud nestandardní klávesnici a další ovládací prvky. Tento třípásmový telefon s vestavěným digitálním fotoaparátem a MP3 přehrávačem váží při rozměrech 66 × 66 × 20 milimetrů pouhých 106 gramů a nabízí mimo jiné i podporou rychlých datových přenosů GPRS třídy 10. Šedesát megabajtů sdílené vnitřní paměti lze dále rozšířit prostřednictvím paměťových karet SecureDigital. Cena tohoto zařízení není zatím známa.
· Pravým opakem mobilního telefonu  Benq Z2 je jednoduchý mobilní telefon německé společnosti Funktel, která je jedním z předních výrobců zařízení pro tísňovou komunikaci. Ta zde představila mobilní telefon nazvaný Mobile Easy Plus, který je určen speciálně pro staré či duševně nebo fyzicky postižené uživatele. Po stisknutí velkého červeného tlačítka tento mobilní telefon vyšle tísňovou zprávu prostřednictvím SMS a zároveň naváže hlasové spojení s předdefinovaným telefonním číslem. V případě, že na toto zařízení přichází telefonní hovor z předdefinovaného tísňového čísla, telefon se automaticky přepne do hlasitého režimu a hovor se spojí bez zásahu uživatele.

Propojený svět
Na CeBITu jsme viděli i poslední novinky z oblasti počítačových sítí. Kromě již klasických síťových technologií zde bylo možné spatřit nejen bezdrátová řešení, ale kupodivu také rozvíjející se technologie přenosu dat prostřednictvím běžných elektrických rozvodů. Izraelská společnost RADWIN zde představila řadu produktů pro budování vysokorychlostních bezdrátových spojů typu Point-to-Point, označenou jako WinLink 1000. Tyto nové produkty pracují na frekvenci 5.4 GHz a umožňují komunikaci o rychlosti 48 Mbps až na vzdálenost 80 km.
Technologie pro přenos dat prostřednictvím stávajících rozvodů elektrické energie se stále více uplatňují v památkově chráněných objektech či v domácnostech. Tedy v místech, kde není možné vybudovat standardní strukturovanou kabeláž a kde zároveň z různých důvodů nelze využít bezdrátové síťové technologie. Nová generace HomePlug adaptérů německé společnosti Devolo je právem označována jako vysokorychlostní. Oproti předchozí generaci, která umožňovala datové přenosy o rychlosti 14 Mbps, dosahují adaptéry MicroLink dLAN Highspeed Ethernet přenosovou rychlost až 85 Mbps. Tato rychlost je již dostačující pro bezproblémový přenos obrazových dat v kvalitě DVD nebo pro hraní náročných síťových her. A využít při tom můžete elektrických rozvodů až do vzdálenosti 200 metrů. Adaptéry jsou samozřejmě zpětně kompatibilní s předchozí generací, tj. HomePlug 1.0, a lze je používat v rámci jedné „virtuální“ sítě.

Češi na CeBITU
Účast českých firem na veletrhu má již svoji tradici. A podle úspěchů, které zde zaznamenávají, se chce věřit, že rčení o zlatých českých ručičkách stále platí. Kromě Ministerstva průmyslu a obchodu ČR se zde letos prezentovalo 37 firem, a to převážně z oblasti komunikačních technologií. Namátkou lze jmenovat např. společnosti 2N Telekomunikace, STROM telecom, Retia, Alcom a CTI-PRO.
Z českých firem podnikajících v oblasti vývoje a prodeje antivirového software nelze v opomenout společnosti AEC a Grisoft. Jejich úspěchy dokazují, že i relativně malé české firmy, zabývající se vývojem v této oblasti, mohou obstát ve velké konkurenci. Sami vystavovatelé, které redakce 21.STOLETÍ oslovila, hodnotí svoji účast velmi pozitivně. Překvapivě se shodují i v zajímavém zjištění, že účast na veletrhu CeBIT v německém Hannoveru je při součtu všech nákladů stejně či dokonce méně finančně náročná, než účast na mezinárodním veletrhu informačních technologií Invex, který se koná v Brně.

Trocha výstavní statistiky 
Na výstavní ploše 316 716 m2 letos vystavovalo celkem 6 270 firem ze 72 zemí světa. Za nejexotičtější vystavovatele tohoto ročníku je možné považovat Bangladéš, Paraguay a Arménii. Českou republiku zde letos reprezentovalo 38 vystavovatelů, kteří obsadili výstavní plochu  1033 m2. V průběhu jednoho týdne navštívilo hannoverské výstaviště více než 480 000 návštěvníků, převážně z evropských zemí. Letos organizátoři zaznamenali výrazný zájem návštěvníků z Asie – přibližně 35 000, což je v porovnání s minulým ročníkem nárůst o více než 40 %. Počet turistů z USA a Kanady se dokonce zdvojnásobil (téměř 1 800 návštěvníků).

Předchozí článek
Další článek
Související články
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz