Domů     Příroda
Test 21. STOLETÍ: Co vám říkají minerály?
21.stoleti 19.3.2010

Který kluk nebo holčička si v dětství alespoň na chvíli nezaložili sbírku krásných kamenů? Většina na svou dětskou vášeň zapomene, další v dospělosti raději obdivují krásné kameny ve špercích. Profesionální geologové či mineralogové se však stanou jen z těch, kdo mají výjimečné vědecké nadání. Mohli byste se s nimi měřit?Který kluk nebo holčička si v dětství alespoň na chvíli nezaložili sbírku krásných kamenů? Většina na svou dětskou vášeň zapomene, další v dospělosti raději obdivují krásné kameny ve špercích. Profesionální geologové či mineralogové se však stanou jen z těch, kdo mají výjimečné vědecké nadání. Mohli byste se s nimi měřit?

1.Minerály lze z chemického hlediska rozlišit na prvky a sloučeniny. Prvky můžeme dále dělit na kovy a nekovy. Který z následujících minerálů není kovem?
a)rtuť
b)sodík
c)uran

2.Dvěma nejhojněji zastoupenými prvky v zemské kůře jsou kyslík a křemík. Jejich sloučenina, oxid křemičitý neboli křemen, má i řadu odrůd, které počítáme mezi polodrahokamy. Který z následujících minerálů není oxidem křemičitým?
a)chryzopras
b)karneol
c)muskovit

3.Jedním ze základních kritérií, které slouží k charakterizaci vlastností minerálů, je i takzvaný vryp. Co přesně toto slovo znamená?
a)to, že jeden z kamenů dokáže udělat rýhu do druhého
b)vryp je barva prášku, který vznikne při rýpnutí jednoho kamene do druhého
c)jsou to rýhy, vzniklé při umělém oddělování jednotlivých krystalů

4.Krystaly minerálů se mohou vyskytovat buď samostatně, nebo pohromadě s dalšími krystaly. Takovému spojení krystalů říkáme:
a)klenec
b)nuget
c)drůza

5.Rubín a safír jsou z chemického hlediska tvořeny převážně jednou sloučeninou, oxidem hlinitým. Jak se tento minerál, který patří mezi nejtvrdší vůbec, v nedrahokamové podobě nazývá?
a)hausmannit
b)korund
c)topas

6.Síran vápenatý se běžně využívá jako pálená sádra. Ve spojení n molekulami vody však tvoří minerál sádrovec. Jeho specifická odrůda našla uplatnění i jako ozdobný kámen. Nazývá se:
a)obsidián
b)alabastr
c)jaspis

7.České granáty jsou mezi celou rodinou granátů neboli nesosilikátů výjimečné svou barvou a průsvitností. Mezi odborníky se tomuto minerálu říká:
a)pyrop
b)grossulár
c)zirkon

8.Krystaly halitu (soli kamenné), pyritu či galenitu mají charakteristický a těžko zaměnitelný tvar. Všechny tyto minerály krystalují v soustavě, které říkáme:
a)jednoklonná
b)šesterečná
c)krychlová

9.Mezi sulfidy patří velké množství známých minerálů, které se užívají jako rudy nejrůznějších kovů. Který z následujících minerálů mezi sulfidy nepatří?
a)baryt
b)chalkopyrit
c)nikelín

10.Řada měkčích ozdobných minerálů se nebrousí, ale pouze ohlazuje. Zvláštní formou takového ohlazení je podoba, kdy je spodní strana plochá a svrchní ohlazená do kulata. Mezi šperkaři má tento tvar označení:
a)pendlok
b)naveta
c)kabošon

Vyhodnocení:
1c, 2c, 3b, 4c, 5b, 6b, 7a, 8c, 9a, 10c

10–8 správných odpovědí: O minerály jste se již musel/musela opravdu zajímat. Vaše znalosti přesahují běžnou školní látku.
7–5 správných odpovědí: Vaše orientace ve světě minerálů je stále nadprůměrná.
5–0 správných odpovědí: Mineralogie zjevně nikdy nepatřila k vašim koníčkům.

Související články
Šimpanzi bonobo mají pověst mírumilovného druhu, který se snaží konfliktům co nejvíce vyhýbat, a když už k nim dojde, řeší je sexem. Závěry nové studie však ukazují, že bonobové moc dobře vědí, co to je agresivita, a že se v tomto ohledu mnohdy chovají hůře než jejich bratranci šimpanzi učenliví. Na počátku 20. století si […]
Šest protonů v jádře, schopnost vytvářet čtyři vazby, za pozemských teplot a tlaků pevné skupenství, tak takový je uhlík. Právě on je základním stavebním kamenem veškerého života, jak jej na naší planetě známe. Nové výzkumy však ukazují, že nejen on je teoreticky schopen vytvářet živé organismy. Podle čerstvé studie by na jiných světech mohly fungovat […]
Nejlepší přítel člověka? Pes, chtělo by se říct. Ale existují živočichové, které mají náš druh ještě raději než čtyřnozí chlupáči. Takovým je třeba veš… Na naší evoluční cestě od prvních primátů podobným opicím přes australopitheky až po moderní lidi s s vysoce vyspělým mozkem nám dělal společnost mimořádně věrný společník: Pediculus humanus, jinak známý jako […]
Většina lidí je zvyklá žít v nízkých nadmořských výškách, kde je dostatek kyslíku, naopak při pobytu ve vysokých horách pak může mít potíže s dýcháním. Čelí tak zvané výškové nemoci, která se projevuje nevolností, zmateností a otoky plic a mozku. Existují ovšem dvě populace, které jsou zvyklé a plně adaptované na život ve výškách nad […]
Vědci nalezli v třetihorním baltském jantaru důkazy, že nejen vzhled hmyzu, ale také jeho chování je konzervováno desítky milionů let. Přibližně před 40 miliony let se termití pár druhu Electrotermes affinis zrovna věnoval námluvám, když uvízl v lepkavé pryskyřici stromu a navždy zůstal uvězněn ve zkamenělém jantaru. Tato dosud jediná známá fosilie páru termitů poskytla vědcům […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz