Domů     Technika
Technika bez kompromisu
21.stoleti 21.4.2005

Redakce 21. STOLETÍ vás na těchto stránkách opět provede světem technických novinek, které na náš redakční stůl přineslo několik uplynulých týdnů.Redakce 21. STOLETÍ vás na těchto stránkách opět provede světem technických novinek, které na náš redakční stůl přineslo několik uplynulých týdnů.

Trenér na zápěstí
Garmin Forerunner 301

Společnost Garmin International, která je jedním z největších výrobců zařízení pro satelitní navigaci, představila nejvyšší model řady Foreruner, určený především pro aktivní sportovce. Foreruner 301 v sobě spojuje základní navigačního přístroje a tzv. sporttester – snímač tepové frekvence. Ten zajišťuje monitoring tepové frekvence během tréninku, díky čemuž je možné nastavit optimální jeho intenzitu. Důležitou vlastností je možnost následného detailního vyhodnocení dat pomocí programu Garmin Training Center. Tato aplikace na základě vložených dat vytvoří speciální tréninkový plán, spočítá např. množství spálených kalorií, průběh tepové frekvence během tréninku, délku absolvované trasy a její nadmořskou výšku. Forerunner 301 je napájen Li-Ion akumulátorem, který vydrží až 14 hodin nepřetržitého provozu.
Cena: 9 750 Kč

Diamantová membrána u výškového modelu 
Nová řada reprosoustav Bowers & Wilkins 800

Britská společnost B&W představila světu novou řadu reprosoustav obsahující 16 nových modelů, z toho 6 sloupových, 1 regálový, 2 surroundové, 4 centry a 3 subwoofery. Nové reproduktory nejen že staví na konstrukčních vymoženostech série Nautilus 800 a exkluzivních modelů Signature, ale navíc přicházejí s několika důležitými technickými vylepšeními. Vlajková loď – model 800D, který stejně jako některé vyšší modely využívá výškového reproduktoru s diamantovou membránou, který rozšiřuje frekvenční rozsah nad 20 kHz. Díky tuhosti membrány vykazuje tento reproduktor mnohem menší zkreslení v akustickém pásmu. Dříve používané basové membrány ze směsy papír/kevlar jsou nahrazeny materiálem Rohacell, který má lepší zvukové vlastnosti. Středotónový reproduktor má membránu z tkaného kevlaru. B&W 800D je dobré používat v kombinaci se zesilovačem o výkonu 50 – 1000W, při impendanci 8 ohmů. Frekvenční rozsah reproduktorů je 30 – 28 000 Hz, při citlivosti 90dB.
Cena (za pár): 660 000 Kč

Kompaktní digitální fotoaparát
Panasonic LUMIX DMC-LS1

Novinkou v modelové řadě digitálních fotoaparátů LUMIX je kompaktní digitální fotoaparát DMC-LS1, který je spojením technologie Panasonic a optiky Leica. Tento fotografický přístroj s efektivním rozlišením 4 megapixely využívá pokročilou technologii MEGA O.I.S., která pracuje jako stabilizátor obrazu a eliminuje tak různé otřesy ke kterým dochází při pořizování snímku. Důležité informace včetně přehledného menu jsou zobrazovány na velkém LCD displeji typu TRM (Transmissive with Micro Reflective), který nemá problém s jasným a kontrastním zobrazením i při přímém světle.
Cena: 230 USD
 

Multiefekt pro kytarové hráče
Digitech Rpx 400

Kytarové nadšence zcela jistě na první pohled zaujme nový multiefekt společnosti Digitech. Digitální efektový procesor má integrovanou ladičku a výrazový pedál, přičemž hráči je k dispozici i nastavitelný automatický bubeník se 30 styly.  Zařízení je vybaveno i vstupem pro mikrofon a dvěma linkovými vstupy. Kromě klasických či modulačních efektů a ekvalizérů je možné spustit 40 přednastavených zvuků a dalších 40 vytvořit a následně uložit.
Cena: 8 690 Kč

Elegantní řešení pro ukládání dat
EASYBAK TRAVEL
Společnost Hitachi představila externí zařízení umožňující zálohování dat z paměťových karet. Přístroj nazvaný EASYBAK TRAVEL má pevný disk o velikosti 40 GB, který bohatě stačí na uložení více než 35.000 fotek pořízených fotoaparátem s rozlišením 3,1 megapixelu. Data je možno zálohovat ze všech dostupných paměťových karet, tj. z Microdrive, Compact Flash (typ I a II), SD, MMC, SmartMedia, xD a Memory Stick (Pro). Proces zálohování je velmi jednoduchý – stačí jen stisknout jedno tlačítko. Zařízení o rozměrech 126 x 31 x 75 mm váží včetně baterie pouhých 340 gramů. 
Cena: 9 035 Kč

Mobilní náhrada standardního telefonu
GSM GDP-02 “Grand”

Pravděpodobně největší současný mobilní telefon se podařilo vyrobit české společnosti Jablotron. Ta uvedla na trh přístroj označený jako GDP-02 „Grand“, který poskytuje nejen komfort a jednoduchost obsluhy klasického telefonu, ale zároveň i volnost a další výhody mobilní sítě. GDP-02 „Grand“ vyniká jednoduchostí obsluhy a díky standardní velikosti telefonního sluchátka a velkým rozměrům ovládacích kláves je volání z tohoto přístroje stejné, jako z obyčejného telefonu. Kompletní abecední klávesnice a velký prosvětlený displej umožňují jednoduché psaní a čtení krátkých textových zpráv. Navíc tento telefon obsahuje i několik funkčních kláves pro zjednodušení obsluhy, jako např. „PIŠ“ nebo „ČTI“,  které umožňují provádět některé operace přímo, bez zdlouhavého hledání v menu. Výrobce očekává, že telefon bude napájen z elektrické sítě, ale mimo to obsahuje i záložní akumulátory. Pro úplnost považujeme za vhodné dodat, že se jedná o tzv. dualbandový telefon, pracující v pásmu 900 a 1800 MHz.
Cena: 4 996 Kč

DVB-T přijímač a digitální videorekordér
MC 1320T PVR

Společnost Mascom uvedla na trh DVB-T přijímač s vestavěným digitálním videorekordérem, který umožňuje uložit na disk o kapacitě 80 GB uložit až 60 hodin obrazového záznamu. Samozřejmostí je menu v českém jazyce a také automatické ladění. Přijímač je osazen zdvojeným televizním tunerem, a tak je možné jeden program sledovat a druhý současně nahrávat. S nahráváním záznamu souvisí i možnost editace – MC 1320T PVR umožňuje např. kopírování či střih pořízených záznamů. Pro komunikaci s počítačem lze využít buď vysokorychlostní datové rozhraní USB 2.0 či v případě starších počítačů i sériové rozhraní RS232C.
Cena: 12 990 Kč
 
Trojrozměrné prototypy snadno a rychle
Spectrum Z510 System
Novou generaci barevných 3D tiskáren představila prostřednictvím svého nového modelu Spectrum Z510 System americká společnost Z-Corporation. Tato „tiskárna“ umožňuje vytvářet plně barevné prototypy trojrozměrných předmětů, a to až do velikosti 254 x 356 x 203 mm. Pro ovládání tohoto přístroje je nutný speciální software. Ten umožňuje načítání datových souborů trojrozměrných předmětů ve formátech STL, VRML a PLY. Rychlost 3D „tisku“ je dvě vrstvy za minutu, přičemž tloušťka jedné vrstvy je variabilní a pohybuje se od 0.089 až do 0.203 mm. Váha tohoto zařízení o rozměrech 107 x 79 x 127 cm je 204 kg.

reklama
Související články
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
Informační a komunikační technologie se staly základním stavebním kamenem, který formuje naše každodenní životy i způsob, jakým pracujeme a podnikáme. Od prvních počítačů až po současné cloudové služby a umělou inteligenci prošla oblast ICT zásadní proměnou. Pojďme si posvítit na to, kde všude se ICT technologie využívají.  Co je ICT?  ICT je zkratka pro informační […]
První ložiska, tedy součásti, které snižují tření, lidstvo využívalo už v antice. A vývoj stále pokračuje. Na moderních hydrostatických ložiscích pracují odborníci na tribologii z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Přišli na to, jak udělat ložiska energeticky až o pětinu úspornější.   Využití by vylepšená technologie mohla najít ve velkých obráběcích strojích, divadelních točnách […]
Celoevropský společný podnik EuroHPC (EuroHPC JU) vyhlásil výběrové řízení na dodavatele nového kvantového počítače konsorcia LUMI-Q, který bude umístěn v České republice a propojen se superpočítačem KAROLINA. Národní superpočítačové centrum IT4Innovations, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava, se tak stane domovem prvního českého kvantového počítače. Kvantový počítač konsorcia LUMI-Q bude založený na supravodivých […]
Společnost OpenAI na sklonku ledna značně pozměnila „pravidla hry“. Ze svých zásad totiž odstranila zákaz týkající se poskytování umělé inteligence armádám. Proč? Kvůli prevenci! Spolupráci s Pentagonem navázalo „dítko“ Elona Muska a Sama Altmana v polovině ledna, a to konkrétně v oblasti kybernetické bezpečnosti. Projekt, do kterého společnost prozatím zapojila je však ryze preventivní – […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz