Domů     .Top
FameLab 2013 – bavme se vědou!
21. století 31.1.2013

Mezinárodní soutěž FameLab v České republice právě vstupuje do 3. ročníku a zve zájemce k podání přihlášky. Tato mezinárodní soutěž vznikla v Anglii v roce 2004 a od té doby se úspěšně šíří po světě – letos se zapojí už 21 států – vedle většiny evropských také Hong Kong, USA a Jihoafrická republika.  U nás tato soutěž pro mladé vědce a vědkyně probíhá pod záštitou předsedy AV ČR profesora Jiřího Drahoše a za podpory NFKJ a RSJ algorithmic trading ji organizuje British Council / Britská rada.

Účastníkům nabízí šanci zlepšit svou schopnost vědu popularizovat a bořit zbytečné bariéry mezi vědeckou komunitou a veřejností. Zároveň si klade za cíl přinést publiku aktuální ukázky toho, čím se v současnosti zabývá výzkum v oblasti medicíny, matematiky a přírodních a technických věd.

Přihlášky mohou podávat studenti, studentky, vědci, vědkyně a pedagogičtí pracovníci starší 21 let do 4. února 2013. Elektronická přihláška, informace, praktické tipy a vystoupení z minulého ročníku jsou k dispozici na www.britishcouncil.cz.

Organizační podporu zajišťují Občanské sdružení Adeto a Nadace Tomáše Bati.

Jak soutěž probíhá?

Každý soutěžící má tři minuty času na jevišti, aby publiku a odborné porotě vysvětlil, nad čím bádá, aby zaujal, pobavil a přesvědčil o významu své vědecké práce. Vystoupení má být vědecky správné, neodborné veřejnosti srozumitelné a pokud možno i zábavné.

Složení poroty zajišťuje posouzení všech těchto kvalit. V oblastních kolech vybírá deset nejlepších pro národní finále. Výsledky ovlivňuje také hlasování publika.

Časový plán

Příjem přihlášek do 4.2.2013. Oblastní kola proběhnou v březnu. Deset vybraných finalistů se v dubnu zúčastní dvoudenního školení vedeného anglickými a českými experty na komunikaci, prezentaci a spolupráci s médii.

Vítěz/ka květnového národního kola bude reprezentovat Českou republiku v anglickém Cheltenhamu v mezinárodním finále soutěže FameLab na začátku června 2013.

Co o soutěži řekli finalisté v anonymním dotazníku:

„Famelab mě nakonec překvapil hlavně tím, jak mě bavil! Nejen má vlastní vystoupení, ale hlavně příspěvky ostatních soutěžících. Některé nápady byly prostě úžasné. I proto se těším na příští ročník! “

„Jsem moc rád, že soutěž FameLab dorazila do Čech – moje počáteční nedůvěra plynoucí z představy vědeckého fastfoodu se brzy rozplynula – FameLab má opravdu velmi chytře postavený program s výraznou vzdělávací složkou pro účastníky.

No a fakt, že jsem postoupil až do mezinárodního finále a získal cenu mezinárodního publika, je pro mne opravdu zavazující. Ocenil jsem, že jsem měl šanci vidět, jak se věda popularizuje jinde, a zároveň jsem rád, že jsem přispěl k pozitivnímu obrazu české vědy v zahraničí.“.

„I když přemýšlím o nějaké prospěšné konstruktivní kritice nebo o nápadu ke zlepšení, opravdu mě nic nenapadá. Nad organizací smekám!”

„ Až teprve při přípravě na soutěž jsem si utřídil, co to vlastně dělám a jaký to má smysl a získal jsem odvahu do popularizačních přednášek. Ačkoli jsem toto chtěl dělat již před soutěží, tak do té doby jsem si na to netroufl. Tady mi FameLab rozhodně otevřel dveře.“.

„Nečekala jsem, že se dozvím tak mnoho o jiných oborech – FameLab určitě napomáhá přenosu informací mezi vědci a neodbornou veřejností, ale také mezi vědci samotnými. Jednotlivé obory se v běžném životě totiž vzájemně nedostatečně stýkají.

Každá specializace má svou odbornou řeč, kterou ostatní – vědci i nevědci – potřebují přeložit do normální češtiny“.

„MasterClass mi ukázal důležité zásady pro prezentaci myšlenek tak, aby měly dopad na posluchače. Objevil jsem, v čem je nutné se zlepšit při komunikaci s médii, s oponenty, s diskutujícími apod. a v Cheltenhamu jsem získal kopec inspirace pro stavbu přednášek“.

„Děkuji za možnost účasti na soutěži FameLab a všech souvisejících akcích, díky za spousty nových zkušeností, zážitků, nových obzorů a kamarádů! Velice mile mě překvapila nejen soutěž samotná, ale také nabídka dalších skvělých možností, které jako finalistka FameLabu i po soutěži dostávám.”.

British Council

British Council je organizace usilující o posílení dobrých mezinárodních vztahů. Podporuje otevřenou diskuzi na aktuální společenská témata a napomáhá výměně zkušeností v oblasti vědy, vzdělávání a rozvoje občanské společnosti.

Nabízí také celou řadu jazykových kurzů obecné i odborné angličtiny vedoucích k mezinárodně uznávaným zkouškám.

www.britishcouncil.cz

RSJ algorithmic trading

Firma RSJ algorithmic trading je jedna z největších obchodníků burzovních derivátů na světě. K obchodování používá vlastní matematické modely a algoritmy. Obchodování na burzách realizuje plně automatizovaně pomocí vlastního softwaru provozovaného na serverech umístěných v datových centrech burz. RSJ je ryze česká společnost se sídlem v Praze.

www.rsj.cz

Občanské sdružení ADETO

Občanské sdružení ADETO je nezisková organizace, která se snaží přinášet studentům středních škol a také široké veřejnosti nevšední setkání s výjimečnými lidmi. Zabývá se popularizací vědy a podporuje mezinárodní spolupráci. www.adeto.eu.

Nadační fond Karla Janečka

Nadační fond Karla Janečka na podporu vědy a výzkumu byl založen v červnu 2010. Zakladatelem fondu je Karel Janeček, ředitel společnosti RSJ, významný český matematik a mecenáš. Svou podporu cílí na mladé vědce působící v České republice a úspěšné české vědce, kteří se rozhodnou pro návrat ze zahraničí.

www.nfkj.cz

Nadace Tomáše Bati

Posláním Nadace je nejen uchování baťovské historie a baťovských tradic jako takových, ale i podpora projektů zaměřených na zdravý rozvoj komunity v oblasti sociálního a kulturního rozvoje, vzdělávání mládeže a podpory podnikatelských aktivit. .

www.batova-vila.cz

Kontakt:

Dáša Sephtonová, Project Manager FameLab Czech Republic, T  +420 221 991 119,  dasa.sephton@britishcouncil.cz

Předchozí článek
Další článek
Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz