Domů     .Video
Začátky pražské tramvaje
Pavel Šmejkal 13.6.2016

https://www.youtube.com/watch?v=IlKiSs_yI_U

Před 119 lety, 13. června 1897 zahájil Matěj Hlaváček (1852 – 1897) starosta tehdejšího samostatného města Košíře, nyní patřící pod městskou část Praha 5, provoz vlastní elektrické dráhy. Trať vedla od Anděla Plzeňskou ulicí směrem nahoru a končila zhruba na dnešní zastávce Klamovka.

Technickou zajímavostí této elektrické dráhy bylo vedení troleje nikoliv nad osou kolejí, ale bočně.

Tragickou zajímavostí však bylo, že starosta Hlaváček se stavbou zadlužil natolik, že následně spáchal sebevraždu. „Podnikatel smíchovské elektrické dráhy skončil sebevraždou. Podnikavý, energický život, muž ryzího charakteru připravil se včera střelnou zbraní předčasně na onen svět.

Včera ráno odešel pan starosta Hlaváček ze svého bytu, jel elektrickou dráhou na Smíchov, odtud po tramwayi jel do Prahy ku stanici „u Myslíků“ a pak ubíral se pěšky Spálenou ulicí. Zde naposled některými známými byl spatřen.

Bylo několik minut před 10. hod. dopolední, když p. Hlaváček vstoupil do hotelu „Platýz“ na Ferdinandské třídě. Před tím v jistém závodě se zbraněmi koupil si nový revolver se šesti ostrými patronami. V hotelu najal si pokoj, jehož dvéře na klíč uzamkl.

Za přítomnosti velikého zástupu zvědavců byla mrtvola nešťastníka uložena do truhly a dopravena do patologického ústavu německé university…“ psaly o události tehdejší Národní listy 7. 10. 1897…

reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz