Domů     .Top
Jak dál bez družice Envisat?
21. století 13.6.2012

V dubnu 2012 bylo po deseti letech provozu ztraceno spojení s družicí Envisat, evropským satelitem, který sledoval zemské klima a počasí.    Výpadek satelitu má výrazný dopad na služby poskytované v rámci evropského programu GMES (Global Monitoring for Environment and Security).

Proto je ve spojení s dalšími kosmickými agenturami vynakládáno zvýšené úsilí, aby byl tento výpadek co nejvíce eliminován – ovšem stejně tak situace přinesla zvýšený tlak na nutnost vypuštění družic řady Sentinel.

Envisat s širokou paletou sofistikovaných přístrojů poskytoval nepřetržitý proud informací o stavu naší planety (viz přiložený snímek chlorofylu ve Středozemním moři). Envisat přitom znamenal nejen pokrok ve vědeckých aktivitách, ale také poskytoval data mnoha operačním službám monitorujícím životní prostředí a reagujícím na krize jako jsou například ropné havárie.

Kromě toho vydláždil cestu pro budoucí evropské monitorovací služby. GMES pod vedením Evropské unie vytváří základ pro evropskou politiku, stejně jako poskytuje politikům podklady pro klíčová rozhodnutí.

Tyto služby přitom k lepšímu mění způsob, jakým řídíme životní prostředí, pomáhají vyhodnocovat dopady změn klimatu a zajišťují občanskou bezpečnost.

Úspěch této ambiciózní iniciativy přitom záleží na robustnosti dat poskytovaných satelity, která budou dodávána novou řadu družic Sentinel. Tu vyvíjí ESA. Vypuštění prvních tří družic Sentinel je sice v plánu na rok 2013, jenomže financování jejich provozu na oběžné dráze – které přijde od Evropské komise – dosud nebylo potvrzeno. Do startu družic Sentinel přitom služby poskytované v rámci GMES závisely prakticky jen na datech z Envisatu: jeho ztráta tak představuje velký problém.

„Kvalita produktů firmy MyOcean, které byly vytvářené výhradně s použitím radaru ASAR (Advanced Synthetic Aperture Radar) a přístroje MERIS na Envisatu a které monitorovaly ledový pokryv či kvalitu vody v oceánech, je samozřejmě ovlivněna.

Poskytování některých služeb jsme dokonce museli přerušit,“ uvádí Joël Dorandeu z firmy MyOcean, která pro GMES poskytuje služby týkající se námořního provozu.

„Stejně tak se výpadek projevil na produktech, které využívají monitorování nebo modelování. Situace je obzvláště kritická pro produkty využívající měření výšek.“ Stejně tak byly ztrátou Envisatu postiženy služby spojené s měřením atmosféry.

Například projekt MACC (Monitoring Atmospheric Composition and Climate) používal právě Envisat jako zdroj pro sledování metanu a ozónu. „Sledování ozónu prováděné přístroji Sciamachy a MIPAS na Envisatu jsme dosud rutinně používali v projektu MACC pro monitorování v téměř reálném čase stejně jako pro prognostické služby,“ uvedl Richard Engelen z Evropského střediska pro střednědobé předpovědi počasí.

„Data z nich jsme sice používali společně s výstupy z dalších přístrojů, ale tyto byly jediné, které poskytovaly výstupy hned po východu Slunce – tím jsme mohli lépe studovat denní cyklus těchto plynů.“ „Přitom MIPAS byl jedním ze dvou podobných přístrojů ve vesmíru, který je schopen dodávat detailní informace o profilu ozónu v reálném čase.

Sciamachy pak byl dokonce jediný přístroj pro monitorování metanu na oběžné dráze Země, takže dopad na služby týkající se skleníkových plynů v rámci MACC bude opravdu velký.“.

„Mise Sentinel budou poskytovat důležité informace o ozónu a metanu stejně jako o dalších atmosférických plynech. Proto je kriticky důležité, aby odstartovaly včas.“  Optická data z přístroje MERIS na Envisatu zase byla používaná pro automatickou tvorbu sad biofyzických proměnných nad evropským zemním pokryvem.

„Když nemáme data z Envisatu, musíme zastavit tvorbu zemědělských a environmentálních produktů dosud vytvářených s pomocí MERISu,“ uvádí Markus Jochum z projektu GMES Geoland2. ESA se nyní snaží společně s partnery zjistit, do jaké míry mohou další mise zapojené do programu GMES kompenzovat výpadek dat z Envisatu.

Jenomže výpadkem postižených služeb je příliš mnoho, takže nejlepším řešením je zahájení procesu financování tak, aby mise Sentinel mohly odstartovat podle plánu a celý projekt GMES přešel do plně operační fáze.

– TZ ESA ČR –

Předchozí článek
Další článek
Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz