Domů     .Top
Den Země s Akademií věd ČR 2012
21. století 19.4.2012

Stejně jako v předchozích dvou letech připravila Akademie věd ČR při příležitosti mezinárodního Dne Země řadu zajímavých vzdělávacích akcí pod názvem Den Země s AV ČR. Návštěvníci se mohou těšit na výstavy, přednášky, soutěže, přehlídky, meteorologická měření i astronomická pozorování.

Na Den Země – 22. dubna se uskuteční Den otevřených dveří na meteorologické observatoři Milešovka. Přímo na nejvyšším vrcholu Českého středohoří budou mít návštěvníci šanci dozvědět se více o historii observatoře a meteorologických měření zde prováděných. Observatoř mimo jiné nabízí i úchvatný výhled na celé České středohoří.

V tentýž den bude široké veřejnosti otevřena také hvězdárna v Ondřejově. Astronomický ústav AV ČR si letos dal za cíl poukázat na dosud mediálně potlačovaný negativní fenomén naší civilizace – světelné znečištění.

V pondělí 23. dubna 2012 pak oslavy již tradičně vyvrcholí v Geoparku Geofyzikálního ústavu AV ČR, v. v. i. v Praze na Spořilově. V tento den tady bude uspořádán interaktivní Den Země hrou, který je obzvláště vhodný pro školní skupiny, ale jednotlivci budou rovněž vítáni.

Vědečtí pracovníci připravili názorné ukázky aktivního explozivního vulkánu, tvorby vulkanické prohlubně neboli kaldery, zemětřesení na stole, ale také například model říčního toku.

Obohacení s programem Elektromobilita přinese ČEZ, který je v ČR garantem vytváření rychlodobíjecích stanic pro elektromobily. Dále se představí firma EKO-KOM s výstavou a programem Tondy Obala, ve kterém zvlášť školení lektoři vysvětlí i zatvrzelým odpůrcům třídění výhody a společenskou prospěšnost separace komunálního odpadu.

Firma Asekol, která zabezpečuje zpětný odběr elektrozařízení, se zapojí s informačním stánkem a ukázkou stacionárního kontejneru na sběr drobného elektra.  Milan Halousek z České kosmické kanceláře vám u stánku Amerického velvyslanectví v Praze přiblíží americké pilotované kosmické lety a na vše bude dohlížet český Krtek, který se podíval s americkým astronautem Feustelem do vesmíru.

Až do 4. května mohou návštěvníci navštívit v hlavní budově Akademie věd ČR výstavu fotografií s názvem Planeta těžařů a od 26. dubna do 15. května v budově Geofyzikálního ústavu AV ČR, v.

v. i. výstavu výtvarných děl Václava maliny Krajinou (barva, světlo, řád).

Více informací naleznete na webové stránce: www.otevrena-veda.cz.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz