Domů     .Top
Astronomická expedice v Úpici
21.stoleti 28.3.2012

Odhodlat se vkročit do neznáma, odpoutat se od povrchu zemského a vydat se za dobrodružstvím do víru hvězd a vesmírných zákoutí. Touha poznat naše nebeské sousedy, Měsíc, Slunce, planety a jiné kosmické objekty. Tak by se dala charakterizovat motivace k účasti na naší každoroční Astronomické expedici.

Co se týče expediční historie, tento rok patří na časové ose expedice číslu 54 a stejně jako předchozí, tak i letošní bude věnována všem mladým zájemcům lačnícím po astronomickém poznání. Přihlásit se tedy může každý zájemce ve věku 15-25 let.

Navzdory magickým apokalyptickým předzvěstem pro rok 2012 a končícímu mayskému kalendáři očekáváme konání expedice v termínu od 13. do 29. července 2012. Tradičním místem konání expedice je Úpice v Podkrkonoší.

Program expedice je soustředěn především na pozorování oblohy. V noci i ve dne. V noci pozorujeme galaxie, mlhoviny, hvězdokupy, jednotlivé hvězdy i celá souhvězdí. Ve dne pozorujeme aktivitu Slunce a meteorologické úkazy.

Kromě pozorování je program naplněn odbornými i populárními přednáškami vedoucích expedice i předních českých fyziků, např. doktora Grygara, profesora Kulhánka nebo docenta Dolejšího. Velmi přínosnou a zábavnou součástí programu jsou také fyzikální experimenty.

V předchozích letech jsme např. při pokusu se škrobem chodili po hladině vody, vyráběli mlhovinu a měsíční krátery nebo experimentovali s tekutým dusíkem.

Účastníci expedice jsou rozděleni do skupin dle zkušeností a dle zájmu. Začátečníci se naučí orientovat na obloze, pracovat s dalekohledem a zasvětíme je také do zpracování pozorování. Naučí se pozorovat proměnné hvězdy, meteory, objekty hlubokého vesmíru, Slunce i další úkazy na obloze.

Zkušení pozorovatelé pak mohou experimentovat s klasickou i digitální astrofotografií, CCD kamerou nebo se věnovat radioastronomii. Jednotlivé skupiny vedou studenti vysokých škol přírodovědného zaměření.

Co čeká na všechny zájemce, kteří se vydají s námi křížem krážem po obloze?

Letní noci naplněné pozorováním noční oblohy, usínání při probouzení přírody, odpoledne plná poutavých přednášek či fyzikálních experimentů ale i výlety, koupání, volejbal, ping-pong a v neposlední řadě společnost mladých lidí z různých koutů České, Slovenské i Polské republiky stmelených společným zájmem a nadšením.

Expedici pořádá Hvězdárna v Úpici, Hvězdárna a planetárium Brno, Amatérská prohlídka oblohy – sekce České astronomické společnosti, Sdružení pro podporu astronomických pozorovaní a Východočeská pobočka České astronomické společnosti.

Pokud vás zajímá více, podívejte se na stránky Astronomické expedice https://expedice.astronomie.cz/

Na setkání s Vámi se těší

Martin Rybář

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz