Domů     .Top
OSN: Omezte emise sazí
21.stoleti 26.3.2012

Zabránit více než dvěma milionům předčasných úmrtí ročně a ztrátám více než 50 milionů tun zemědělských produktů je cílem vybraných opatření, která navrhuje Zpráva Programu OSN pro životní prostředí (UNEP).

Postupy, které zpráva předkládá a analyzuje, jsou již ve vyspělých a rozvojových zemích k dispozici, vyžadují však strategické investice.

Zpráva UNEP analyzuje možná opatření, která by v krátké době mohla vést ke zlepšení kvality ovzduší a přispět ke zpomalení klimatické změny. Český překlad shrnutí této zprávy, nazvané Integrované hodnocení černého uhlíku a tropsférického ozónu, připravilo Centrum výzkumu globální změny AV ČR (CzechGlobe) ve spolupráci s Centrem pro životní prostředí a zdraví.

„Zpráva UNEP doporučuje opatření, která mohou zlepšovat kvalitu ovzduší a významně přispět k ochraně klimatu,“ uvedl Michal Broža z Informačního centra OSN v Praze „Z modelů lze zjistit, o kolik mohou tato opatření snížit tempo růstu průměrné globální teploty, jaký přínos mohou mít pro klima a ochranu lidského zdraví a jak ovlivňují zemědělské výnosy.“.

Vybraná opatření směřující ke snížení emisí černého uhlíku a tzv. prekurzorů ozónu zlepší nejen ochranu klimatu, ale také zdraví obyvatel a dostupnost vody či potravin. Patří k nim například zachycování metanu při těžbě uhlí, ropy a zemního plynu, při zacházení s odpady, snížení jeho úniků z plynovodů, využívání čistěji spalujících domácích topenišť, používání filtrů pevných částic v naftových motorech a zákaz spalování zemědělských odpadů na polích.

Zavedení uvedených postupů umožňují stávající technologie, ale vyžaduje významné strategické investice a institucionální opatření.

„Navržená opatření mohou v celém světě ročně zabránit milionům předčasných úmrtí a každoroční ztrátě asi 52 milionů tun kukuřice, rýže, sóji a pšenice. Největší výhody získají právě ty regiony, které je zavedou nejrychleji,“ uvedl MUDr. Miroslav Šuta z Centra pro životní prostředí a zdraví a dodal:

„Prach a ozón dnes představuje významnou hrozbu pro zdraví lidí nejen v chudých rozvojových zemích, ale také u nás, protože znečištěné ovzduší každoročně vede k předčasné smrti několika tisíc lidí.“.

„Tato opatření, uplatněná v praxi, by mohla snížit budoucí globální oteplení asi o 0,5 ˚C,“ uvedl Dr. Jan Hollan z brněnského Centra výzkumu globální změny AV ČR (CzechGlobe) a dodal:

„Pokud by se uskutečnila do roku 2030, mohla by snížit na polovinu potenciální nárůst globální teploty očekávaný pro rok 2050. V oblastech, kde by jinak množství těchto škodlivin bylo  zvláště vysoké, by zpomalení růstu teplot bylo ještě větší.

Pokles emisí aerosolů včetně černého uhlíku (BC) by velmi přispěl k ochraně lidského zdraví. Výnosům v zemědělství by prospěly nižší koncentrace troposférického ozonu. A to nynější zpráva analyzuje pouze přímý vliv změn složení atmosféry na zdraví a zemědělství, tedy změn toho, jak jsou lidé a plodiny vystaveni toxickým látkám.

Pomíjí nepřímé přínosy, které by mělo zbrždění změny klimatu například pro menší proměnu rozložení srážek a nižší četnost vln horka.“.

– TZ Centra výzkumu globální změny AV ČR, Centra pro životní prostředí a zdraví a Informačního centra OSN –

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz