Kde se berou žampiony?

Oblíbená jedlá houba, kterou si každý z nás někdy zpestří jídelníček, se nazývá pečárka dvouvýtrusá (Agaricus bisporus), ovšem známá je i pod jménem pečárka hnědá, pečárka zahradní, žampion dvouvýtrusný či žampion dvouvýtrusý. Patří do čeledi pečárkovitých (Agaricaceae).

Tradice pěstování této hospodářské houby spadá až do 17. století, kdy se začíná objevovat na záhonech ve Francii. Nejprve se pěstovaly na záhonech, později na polích či v bednách. V současnosti existují již specializované farmy na jejich pěstování, tzv. žampionárny.

K největším světovým producentům patří USA, Čína, Nizozemsko a Velká Británie. A že pěstování je někdy skutečně „věda“ vám ukáže následující video.

Příspěvek byl publikován v rubrice .Top, .Video, 21.Století, Houby, Příroda. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*


*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>