Domů     .Video
Prototyp nového letounu vzlétl
Pavel Šmejkal 28.6.2011

https://www.youtube.com/watch?v=5_HfssbV7Yk

Po šesti letech vývoje prvně vzlétl prototyp nejnovějšího tuzemského letadla EV – 55 Outback. Společnost Evektor tímto strojem po více než 40 letech navazuje na tradici dvoumotorových letounů, které bývaly úspěšným tuzemským vývozním artiklem.

Zazím posledním českým vícemotorovým letadlem je L 410 Turbolet, který se začal vyrábět v Kunovicích již v roce 1968 a vyrábí se dodnes.

EV-55 Outback je určen pro přepravu 9 – 14 cestujících, případně 1800 kg nákladu a je určen pro lety v málo obydlených oblastech.

Jeho vývoj trval šest let a stál cca miliardu korun. Podílelo se na něm 20 firem sdružených v Asociaci leteckých výrobců. Mezi spolupracovníky nechybí Aero Vodochody, Technometra Radotín a další.

První vzlet uskutečnila varianta EV-55M, což je vojenská verze civilního letounu. Let trval přibližně půl hodiny a obešel se bez problémů. Podle zkušebního pilota Josefa Charváta se stroj ve vzduchu choval přesně tak, jak posádka předpokládala.

Podle Everktoru by se zájemci EV-55 měli rekrutovat především ze zemí Jižní Ameriky, Afriky a Asie, tedy z míst, kde je nedostatečně rozvinutá dopravní infrastruktura.

reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz