Domů     .Top
Lze se připravit blackout? A jak?

komerční sdělení

Každý už asi slyšel o možné hrozbě tzv. „blackoutu“. V dnešní době zcela reálného scénáře, kdy se z ničeho nic ocitnete bez elektrické energie. Příčinou může být celá řada různých typů přírodních katastrof či se může jednat o narušení elektrické infrastruktury z jiného důvodu.

Pokud rádi předcházíte problémům, jistě Vás už napadlo se poohlédnout po náhradním zdroji energie pro Vaši domácnost.  Jak ale takovou elektrocentrálu vybrat? Hlavním vodítkem při výběru elektrocentrály je její očekávaný výkon.

Za předpokladu, že ji primárně plánujete využít jako záložní zdroj pro případ elektrického blackoutu, budete muset dopočítat, jak velký výkon od ní budete pro provoz potřebovat.

Rozhodně Vám totiž není dobrý nápad odhadnout výkon centrály tzv. „od oka“. Vyhněte se této začátečnické chybě a předcházejte tak možným nepříjemnostem. Nejistější metodou je přizvat si ke konzultaci odborníka.

Druhou variantou je výpočet požadovaného výkonu. Jak na to? Vždy je potřeba počítat s určitou rezervou, nikdy však zároveň nesčítejte požadované výkony jednotlivých spotřebičů. Pokud chcete například napájet rodinný dům, počítejte s tím, že elektrocentrála nepotřebuje výkon k napájení televize, ledničky, vrtačky, počítače, žehličky a případně dalšího spotřebiče naráz.

Málokdy se Vám totiž stane, že používáte všechny elektrospotřebiče najednou. Příkladem budiž, že naprostá většina elektrocentrál pro domácí použití má rozmezí výkonu od 0,6 kVA až do 10—12 kVA, což dokáže plně suplovat spotřebu rodinného domku.

Výkon zhruba v rozmezí 3—5 kVA dokáže zálohovat základní funkce v domě (kupříkladu chod oběhového čerpadla vytápění, tepelného čerpadla apod.).

Před vlastním výpočtem je třeba rozdělit spotřebiče do několika kategorií dle požadovaného výkonu. První kategorií jsou elektrospotřebiče odporového typu. Jedná se například o klasické žárovky, různé typy ohřívačů, kávovary a podobně.

To jsou k výpočtu bezproblémové spotřebiče a navíc je lze připojit ke každému typu elektrocentrály. Výkon, který budeme od elektrocentrály potřebovat, pak odpovídá výkonu ve wattech, který najdeme na štítku spotřebiče.

Pokud je výkon odporového spotřebiče například 1 kilowatt (kW), budeme potřebovat provozní výkon elektrocentrály nejméně 1 kVA.

Druhou kategorií jsou elektrospotřebiče indukčního typu. Do této kategorie spadají elektromotory a přístroje jimi poháněné, jako jsou ruční nářadí, kuchyňské mixery, vodní čerpadla a další. Takové přístroje potřebují ke svému napájení za chodu nejméně o 30 % vyšší výkon elektrocentrály, než je uváděný štítkový výkon spotřebiče.

Navíc je důležité myslet na to, že k jejich rozběhnutí je nutný dokonce i několikanásobný maximální výkon elektrocentrály, než jaký je štítkový výkon spotřebiče.

Například u spotřebičů, jejichž výkon je dle štítku až do 1,5 kW, musí být maximální výkon elektrocentrály 1,5—3x větší. Elektromotory vyšších výkonů vyžadují maximální výkon elektrocentrály 3—5x vyšší než je štítkový výkon spotřebiče.

Spotřebiče s velmi vysokými energetickými nároky na rozběh (například mrazničky, ledničky) někdy vyžadují dokonce 5—10x vyšší výkon elektrocentrály, než uvádí štítek.

Třetí kategorií jsou spotřebiče kapacitního typu. Jedná se například o zářivky, úsporné žárovky, fotoblesky nebo třeba fluorescenční lampy. Takové nelze zařadit mezi odporové ani indukční spotřebiče. Z hlediska napájení elektrocentrálou patří mezi komplikovanější.  V tomto případě je určitě dobrou variantou konzultovat výkon elektrocentrály s odborníkem či elektrikářem specialistou.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz