Domů     .Top
Útěk na vesnici už není nesmyslným romantismem

komerční sdělení

Ještě před několika lety byl odchod z města na vzdálenější a klidnou vesnici, či dokonce na samotu, doslova kariérní i společenskou sebevraždou. Aby byl člověk úspěšným, vydělával si na dobré živobytí a aby měl dobré společenské postavení, bylo nutné bydlet ve městě anebo v jeho velmi blízkém okolí.

Tohle však v posledních letech, kdy se rozšířilo rychlé internetové připojení i do vesnic, už naštěstí neplatí. Teď už máme možnost si opravdu vybrat, kde budeme bydlet.

Nejdříve do města

Se zrušením velké části zemědělských provozů a aktivit na vesnicích v devadesátých letech minulého století byla velká část obyvatel vesnic nucena buď začít dojíždět za prací do vzdálenějších měst, anebo se tam dokonce přestěhovat.

Trend se týkal hlavně mladých a zejména vzdělaných lidí, kteří neměli nejmenší šanci najít na své domovské vesnici dostatečné pracovní uplatnění. České i moravské vesnice se proto dlouhodobě vylidňovaly.

Města totiž mají svá „pro“

Život ve městě je na jednu stranu pohodlný. Díky městu máte blízko k lékaři, je kam zapsat dítě do školy a také do mnoha mimoškolních aktivit. Není problém se pravidelně přepravovat po celém městě, ani když nemáte vlastní vůz. Městská doprava bývá velmi dostupná, někde je dokonce zcela zdarma.

Ve městě si kdykoliv můžete koupit cokoliv, třeba v noci. A to dokonce i tehdy, když zrovna nemáte peníze. Tehdy přijde na řadu půjčka ihned na účet, a je po problému.

Na dosah jsou kvanta atrakcí a aktivit, počínaje kulturou, přes fitness centra, wellness aktivity, až po různé noční kluby a hospůdky. Prostě konzumní život se vším všudy.

Pracovní doba je mnohde až od devíti, takže si po ránu můžete zalenošit. A pokud nemáte pracovní víkend, můžete bez problémů sbalit rodinu, auto a někam na celý víkend vypadnout. V městském bytě vám totiž nic neuteče.

Jenže je i hodně těch „proti“

K nim patří zejména prostředí zatížené nadměrnou dopravou, takže je všude plno zplodin a prachových částic, celkově je ve městech nekvalitní životní prostředí. Negativům dále vévodí spěch a stres vyvolaný tlakem na kariérní úspěch a na žití přesně toho životního stylu, který diktují firmy prostřednictvím reklam v médiích.

To je dáno trendem doby, kdy dobré společenské a ekonomické postavení je diktovaným životním cílem. Času na pořádný odpočinek v přírodě a hlavně v tichém prostředí bývá ve městě málo. Kdo může jezdit na víkendy ven, má výhodu.

Spěch, nervozitu a kariéru svých rodičů často odnášejí děti. Není na ně moc čas, mnohdy jsou až do večerních hodin v družinách či jiných zařízeních. Mají i spoustu možností, kde se potkat s nežádoucími lákadly, které je mohou doživotně ovlivnit.

Šikana a násilí bývají ve městě mnohem častějším problémem, než je tomu na vesnicích, o kriminalitě nemluvě.

Teď zase z města

Mnoho lidí je se životem ve městě nespokojených. Negativní vlivy se projevují psychicky i fyzicky, spousta lidí trpí civilizačními chorobami, které ještě před padesáti lety byly výjimečnou záležitostí.

Dnes jsou téměř standardem, a to právě hlavně mezi obyvateli měst.  .

I proto se mnoho lidí v posledních letech rozhodlo, že z města prchne na vesnici. A rozhodně tím nepáchají sebevraždu ani kariérní, ani společenskou. Kariéru je možné budovat i z domu, což umožňuje jak internet, tak rozšířené možnosti podnikat.

A co se týká společenského postavení, jsou dospělí lidé většinou obklopeni úzkým okruhem přátel, se kterými není problém se udržet v kontaktu přes mobilní sítě, internet anebo se s nimi pravidelně potkávat právě třeba v rodinném domě na vesnici.

Návrat k přírodě je významnou součástí tohoto trendu

Opuštění města je často podloženo i touhou po opuštění konzumního stylu života a po návratu k přírodě, přirozenějšímu žití, k ochraně životního prostředí a také třeba k vlastnímu pěstování a chovu. Mnoho lidí si začne třeba i vyrábět vlastní věci jak do domácnosti, tak na sebe. Přestanou se tolik spoléhat na výdobytky moderní doby.

Přestože je život na vesnici ve výsledku levnější (když je jeho součástí i vlastní pěstování, chov či drobná domácí výroba), bývají počáteční náklady nemalé. A to zejména tehdy, když zatoužíte po ekologickém bydlení, tedy energeticky úsporném domě.

Je také možnost koupit si starší vesnický domek a ten zrekonstruovat. Řešení je levnější, ale během let se dům prodraží svým provozem.

Chytré bydlení i na samotě

Díky současným technologiím je možné umístit vyspělé či dokonce chytré stavby i na samotách, kde nejsou inženýrské sítě. V takových případech se budují tzv.

ostrovní systémy, kdy je celý dům chopen se samozásobit jak vodou (musí být na pozemku pramen pitné vody), tak elektřinou. Samozřejmě včetně řešení vody odpadní.  .

Cesta z města většinou začíná hypotékou

Investice do nízkoenergetického bydlení, zejména v ostrovním systému, jsou obrovské. A tak přichází na řadu hypotéka, případně úvěr ze stavebního spoření. Vzhledem k tomu, že se u ostrovního systému pak neplatí za vodu, elektřinu, ani plyn, zbyde v rozpočtu dost i na vyšší splátky.

A když si ponecháte původní městský byt, který pronajmete, může vám na část splátek vydělávat právě on. Navíc budete mít do budoucna zajištěno bydlení pro děti, až budou nuceny se posunout do města za školou či za prací.

Když se vynoří i jiné investice

Při takové změně životního stylu, jakým je návrat ke kořenům, se může snadno stát, že neodhadnete své budoucí náklady dostatečně. A do cesty se vám postaví další investice, kterou však chcete podstoupit.

Tou může být například založení chovu, počátek vlastního pěstování ovoce a zeleniny.

Ale můžete potkat i zajímavý podnikatelský záměr. Mnoho lidí z města touží po návratu ke kořenům, ale jen v polovičním vydání. Kupují si proto zelené potraviny, jezdí na víkendy na farmy, chtějí vesnickou autenticitu anebo domácí výrobky jak potravinářské, tak do domu či na sebe. Přitom ale zůstávají bydlet ve městě.

Byla by škoda takové příležitosti nevyužít. Jenže do začátku podnikání jsou zase potřeba nějaké finance. A vzhledem k tomu, že máte hypotéku, o jiném úvěru nebude banka chtít slyšet. V těchto situacích lze využít nebankovní půjčky bez registru, které umožňují právě doplnění investic tam, kde hlavní úvěr spotřebitele už nestačí.

Život na vesnici již není romantickým blábolem o návratu do zastaralého světa. Na vesnici se dá žít v obklopení modernějšími technologiemi, než jsou k dispozici v městských bytech. Ale také s možností být stále součástí přírody.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz