Domů     .Top
6 nejlepších zajímavostí o nakupování

komerční sdělení

Asi už jste někdy slyšeli o nemoci zvané „shopaholismus“. Pravděpodobně také dokážete odhadnout, na čem je takový „shopaholik“ závislý. Věděli jste ale, že touha po nakupování nových věcí je ovlivněna měsíčním cyklem ženy?

Že vás z jednoho známého obchodního řetězce vykážou, pokud sem přijdete v pyžamu anebo kolik hektarů má největší tržnice světa? Seznamte se se světovými „NEJ“!

1. Shopaholismus jako jednosměrka do dluhů

Shopaholismus je oficiálním lékařským termínem označujícím člověka, který je závislý na nakupování. Paradoxně touto nemocí trpí více ženy, nežli muži. Možná vám přijde, že závislost na nakupování nemá nic společného s ostatními závislostmi, které známe.

Ve skutečnosti má abstinenční příznaky velmi podobné. Člověk trpící touto nemocí často nepřemýšlí nad tím, kolik peněz v obchodě utratí a nebojí se nakupovat do mínusu bez toho, aby měl v hlavě srovnané, jak vzniklý dluh uhradí. Proto se tito lidé často dostávají do dluhů, jež často končí exekucí.

2. V Tescu už si v pyžamu nenakoupíte

Jedno bizarní nařízení začalo začátkem letošního roku platit v britských obchodních řetězcích Tesco. Obsluha prodejny ani zákazníci se již nechtěli dívat na nakupující Brity, kteří sem vyrazili rovnou z postele – v pyžamu.

Tohle počínání má dokonce svůj vlastní název – „Syndrom celého dne v pyžamu“ a je pro britské ostrovy poměrně palčivým celospolečenským problémem. Rodiče doprovází své dětí v nočních košilích a ti odvážnější se takto vypraví třeba na třídní schůzky. V Tescu si už ale tito nevychovanci nenakoupí.

Náš tip: U nás naštěstí můžete nakupovat v jakémkoli denním či nočním úboru. Prohlédněte si proto aktuální akční leták Tesco, který je opět bohatý na spoustu slev.

3. Touha nakupovat vrcholí u žen za ovulace

Jak jsme zmínili v úvodu tohoto článku, touha po nakupování ovlivňuje měsíční cyklus ženy. Podle výzkumu amerických vědců ženy více podléhají nutkavé touze nakupovat během vrcholu plodnosti. Nezáleží tedy na tom, zda zrovna obdržely výplatu anebo mají peníze navíc.

Nutkavá touha po nových věcech je něco, za co tak úplně nemohou. Vědci sledovali přes 500 žen a výsledky zveřejnili v časopise Journal of Consumer Research.

4. Největší tržnice na světě pojme 80 Václavských náměstí

Tento unikát najdete na pařížském předměstí Rungis a nakoupit zde můžete nejčerstvější potraviny a další nezbytnosti do kuchyně. Tržnice má rozlohu 323 hektarů, což odpovídá asi osmdesáti Václavským náměstím.

Bohužel na tržiště se nedostane jen tak někdo. Aby vás sem pustili, musíte vlastnit speciální průkazku, která je vyčleněna především majitelům a šéfkuchařům pařížských restaurací. Denně odsud odjíždí na 26 000 osobních automobilů, které zásobují kuchyně vyhlášených hotelů a restaurací.

5. Největší obchodní centrum s kluzištěm, dinosaury i akváriem

Dubai Mall oplývá mnoha světovými „nej“. Nákupní středisko je třeba díky své rozloze 1 124 000 m2 vůbec tím největším obchodním centrem nejen v celých Emirátech, ale i na světě.

Zároveň je také nejnavštěvovanějším centrem a ukrývá v sobě největší obchod s cukrovinkami nebo obří akvárium s největší koncentrací žraloků tygřích. Jakmile vás tady nakupování omrzí, můžete se vydat na obří kluziště, do sítě kin anebo obdivovat dinosaury ve zdejším dinoparku.

6. Ženy stráví nakupováním tři roky, muži ale utratí víc

Někdo si dal tu práci a spočítal, kolik času stráví ženy během života nakupováním. Výsledky určitě zarazily nejen autora tohoto výzkumu, ale i jeho okolí. Průměrná žena západního světa stráví v obchodech 25 184 hodin, což odpovídá necelým třem rokům.

Výzkum dále říká, že ženy, které stráví v obchodech několik hodin týdně, jsou šťastnější a odpočatější. Pokud si myslíte, že takové nákupy negativně ovlivní rodinný rozpočet, vyvrátíme vám i tuhle informaci.

Ženy sice nakupují častěji než muži, pánové tvorstva ale za nákupy utratí mnohem víc peněz. Takže dámy, hoďte za hlavu výčitky, prozkoumejte aktuální Takko leták a vydejte se na lov. Sezónní výprodeje právě vrcholí!

Náš tip: Finanční výkyvy vás mohou občas dostat do nepříjemné situace. Pokud však potřebujete půjčit, porovnejte si nebankovní půjčky online a zjistěte, která je aktuálně ta nejvýhodnější.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz