Domů     .Top
Které hvězdy se blíží ke Slunci?
Martin Janda 21.9.2017

Pohyb více než 300 tisíc hvězd pozorovaný observatoří ESA Gaia ukázal, že vzácná blízká setkání s naším Sluncem mohou narušit oblaka komet na samých okrajích naší Sluneční soustavy – a někdy v budoucnu některé z nich poslat i směrem k Zemi..

Jak se naše Sluneční soustava pohybuje skrze galaxii a jak další hvězdy putují po svých drahách, tak jsou vzájemná blízká setkání nevyhnutelná. I když „blízká“ v daném případě znamená trilióny kilometrů.

V závislosti na své hmotnosti a rychlosti se hvězda potřebuje dostat na vzdálenosti nějakých 60 triliónů kilometrů před tím, než začne mít vliv na zásobník komet naší Sluneční soustavy, na Oortův oblak.

Ten sahá do vzdálenosti 15 triliónů kilometrů od Slunce, což představuje stotisícinásobek vzdálenosti Země od Slunce.

Pro srovnání, naše nejvzdálenější planeta Neptun obíhá kolem Slunce v průměrné vzdálenosti 4,5 miliardy kilometrů. To odpovídá zhruba třicetinásobku vzdálenosti Země od Slunce.

Gravitační vliv hvězd během přiblížení k Oortovu oblaku může narušit trajektorie komet, které se zde nacházejí. Ty se pak mohou vydat na dráhy, jež je přivedou až do vnitřních částí Sluneční soustavy.

Zatímco tento jev je pravděpodobně zodpovědný za některé komety, které se na obloze objevují za stovky či tisíce let, má navíc potenciál nasměrovat komety na kolizní kurz se Zemí nebo s dalšími planetami.

Pochopeni minulého i budoucího pohybu hvězd je klíčovým úkolem observatoře Gaia při jejím sběru přesných dat o pozicích hvězd a jejich změnách během pětileté mise. Po prvních čtrnácti měsících práce byl nedávno vydaný první katalog více než miliardy hvězd.

Jeho součástí jsou i údaje o vzdálenosti a data o pohybu po obloze týkající se více než dvou miliónů hvězd.

Díky kombinaci nových výsledků s již existujícími informacemi mohli astronomové začít s detailním a rozsáhlým pátráním po hvězdách, které se dostávají do blízkosti našeho Slunce.

Dosud byly vysledovány relativní pohyby vzhledem ke Slunci více než 300 tisíc hvězd. Jejich přiblížení pak bylo možné stanovit pět miliónů let do minulosti i budoucnosti.

Z nich se pak 97 přiblíží na vzdálenost menší než 150 triliónů kilometrů. Šestnáct z nich pak na vzdálenost 60 triliónů km.

Nejbližší hvězdou ke Slunci je v současnosti červený trpaslík Proxima Centauri, vzdálená 4,22 světelných let. To však nebude navždy. V souhvězdí Andromedy asi 10 světelných let od nás se nachází červený trpaslík pojmenovaný Ross 248. Evidentně jej však naše sluneční soustava láká, protože se k ní pomalu přibližuje.

Zhruba za 36 000 let se ke Slunci přiblíží na vzdálenost pouhých tří světelných let, a stane se tak nejbližším sousedem solárního systému.

reklama
Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz