Domů     .Top
Jak se žije v chaosu?
Václav Roman 1.9.2017

I když jsou počáteční podmínky přesně stanoveny, nemůžeme předpovědět, jak se situace bude vyvíjet. Byť i nepatrná změna na začátku, může způsobit velký rozdíl na konci. Vítejte ve světě teorie chaosu!.

Ve fyzice se zkoumání chaosu objevilo z ničeho nic. Po většinu 20. století byla hlavním proudem fyzika částic, zabývající se výzkumem základních stavebních kamenů hmoty. Právě z částicové fyziky se odvíjely teorie o vzniku vesmíru a základních fyzikálních silách.

Některým mladým fyzikům se však nelíbilo tempo a směr, kterým se tato přírodní věda ubírá. Zkoumání částic o stále vyšších energiích bylo příliš abstraktní. Zrodil se chaos.

Klasičtí fyzikové, snažící se přijít na kloub přírodním zákonům, ignorovali jakékoliv nepravidelnosti. Kvůli poznání se od nich oprostili. Jenomže příroda a děje v ní jsou z velké části nespojité a náhodné, ať už se jedná o tvorbu mraků, změny populace zvířat či změny oscilace srdce atd.

Neuspořádaností se začali zabývat vědci v USA a v Evropě v sedmdesátých letech minulého století. Fyzikové, biologové, chemici a další hledali souvislosti mezi různými druhy nepravidelnosti.

S nahodilostí se můžeme setkat všude o okolo nás. Chaos se odráží v chování počasí, ve vzniku dopravních zácp či vývoje cen akcií.

Za zakladatele teorie chaosu je považován americký meteorolog a matematik Edward Lorenz (1917 – 2008). Teorie chaosu není pouhopouhou fyzikální či matematickou teorií. Zároveň se jedná o filosofii popisující svět okolo nás a jeho složitosti.

Lorenz předpokládal, že s objevem počítače, i když to byl v jeho době ještě značně primitivní stroj, bude možné předpovídat počasí v dlouhém časovém horizontu. O rozmarech počasí věděl mnohé, během druhé světové války pracoval v oddělení předpovědi počasí pro americké letectvo.

V 60. letech se v něm znovu probudil matematik. Vycházel z premisy: Když přibližně známe počáteční podmínky (a přírodní zákony), můžeme přibližně vypočítat chování systému. Na počítači se mu skutečně podařilo nasimulovat modely chovající se obdobně jako reálné počasí.

Když se Lorenz rozhodl prozkoumat jednu ze sekvencí podrobněji, nestačil se divit. Přestože zadal počáteční podmínky podle jednoho ze starších výpisů, získal záznam počasí, který se s tím původním nejprve značně rozcházel, až nakonec byl úplně jiný.

Nejdříve si myslel, že se jedná o poruchu počítače, ale pak si uvědomil, že problém spočívá v počátečních datech, která zadal. Zatímco v paměti počítače bylo číslo se šesti desetinnými místy, Lorenz do nového záznamu zadal číslo kratší, zaokrouhlené na tři desetinná místa.

Domníval se, že rozdíl v řádu desetitisícin je naprosto zanedbatelný. Jenže nebyl!

Malá změna, srovnatelná se slabým závanem větru, vedla v budoucnu k velkým rozdílům. Na základě této zkušenosti nabyl Lorenz přesvědčení, že dlouhodobé předpovědi jsou vždy odsouzeny k nezdaru.

Efekt motýlích křídel nesouvisí jen s chováním počasí, lze jen připodobnit i k reálnému životu. Malá příčina, která zaseje sémě podezření, může vyústit ve velké události. Například pokud pacient postřehne při psychoterapii náznak nedůvěry, může to znamenat zhroucení dlouhodobé práce.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz