Domů     .Top
Srbsko: Neprávem přehlížená turistická destinace patří v Evropě k těm nejzajímavějším

komerční sdělení

https://www.youtube.com/watch?v=OhM9Hp6Gy8A

Pokud rádi poznáváte nová místa a potrpíte si na nevšední atmosféru, udělejte si výlet do Srbska. Přestože ve svém okolí pravděpodobně nenajdete moc lidí, kteří tuto malebnou zemi v centru Balkánského poloostrova navštívili, neměli byste se nechat odradit. Mladý stát má za sebou barvitou historii a je v něm patrný vliv mnoha kultur.

Srbsko bylo v roce 2015 v renomovaném turistickém průvodci Lonely Planet označeno jako jedna z nejlepších destinací. Pro Čechy navíc není daleko – do Bělehradu se z Břeclavi dostat za necelých osm hodin jízdy a slabé dvě hodiny letu.

Jak je to v Srbsku s cestovním pojištěním?

Přestože Srbsko usilovně vyjednává o vstupu do Evropské unie, na průkaz EHIC se raději nespoléhejte a sjednejte si regulérní pojištění do zahraničí.

Dovolená se vám „prodraží“ o zanedbatelnou částku a budete mít jistotu, že případné náklady na ošetření či lékařské zákroky uhradí pojišťovna.

Na Bělehrad (aneb ideální výchozí bod)!

Dovolená v Srbsku je skvělou volbou pro každého, kdo chce poznat architektonické i přírodní krásy a odpočinout si v prostředí s tak trochu jinou atmosférou. Ať už patříte k milovníkům historických památek nebo vyznavačům cykloturistiky, přijdete si na své.

A začnete-li prohlídkou hlavního města, nebudete litovat. V infocentru můžete požádat o orientační plán a pak se směle vydat za novými zážitky. Historickou část zvládnete za jediný den. K nejimpozantnějším stavbám patří pravoslavný chrám sv. Sávy a pevnost Kalemegdan.

Chrám sv. Sávy

Pevnost Kalemegdan

Pak se budete muset rozhodnout, zda zamíříte do hornaté východní a jižní části země, kde najdete množství starobylých památek z období antiky a středověku, na severovýchod lemovaný Dunajem, nebo za ryzím národním folklórem na západě.

Atraktivní je však i severní část Vojvodina s patrným vlivem Německa a Maďarska.

Tip: Chcete-li mít jistotu, že vám pojišťovna pomůže i v případě škody způsobené dalším osobám, nezapomeňte na pojištění odpověděnosti.

Národní parky, kde se příroda mísí s kulturou

K největším turistickým lákadlům bezesporu patří národní park Djerap, na jehož území se nachází zbytky bývalého vojenského tábora Viminancium z dob římského císařství a archeologické naleziště Lepenski Vir z doby kolem šesti tisíc let před našim letopočtem.

Na pravém břehu Dunaje, který v parku protéká třemi kaňony, stojí romantická zřícenina tvrze Golubac. A nedaleko města Kladovo zase zbytky několika pilířů kdysi nejdelšího mostu světa – pozůstatek vlády císaře Trajána.

V Srbsku samozřejmě narazíte i na dostatečně zachovalé památky. Za zmínku stojí římský palácový komplex s pozůstatky chrámů, lázní a čtyřsloupcových bran. Areál je jednou z položek na seznamu Světového dědictví UNESCO.

Pozůstatky starořímské pevnosti v osadě Gamzigrad, autor: Pavle Marjanovic – wikipedia.org

Dalším turisty opěvovaným národním parkem je Fuška Gora. Nabízí kombinaci dech beroucí nedotčené přírody a množství středověkých klášterů. Tuto oblast původně obývali Keltové a Ilyrové.

Tip: Nevynecháte-li jedinou příležitost k adrenalinové zábavě, mělo by pro vás být samozřejmé připojištění extrémních sportů.

Kulturní centrum Novi sad

Novi Sad je hlavní město Vojvodiny a podle většiny lidí i středobodem srbské kultury. Svého času zde prchla většina umělců a inteligence před vlivem osmanské říše a až do 20. století byl součástí Rakouska-Uherska.

Novimu Sadu dominuje pevnost Petrovadardin s úžasnými výhledy na krajinu. Stavbu lemuje mohutný tok Dunaje. V historickém centru se nachází krásné gotické kostely a několik dalších architektonických skvostů.

Pevnost Petrovadardin

Zavítáte-li do Noviho Sadu v červenci, budete se moct zúčastnit známého srbského hudebního festivalu EXIT, jehož původní myšlenkou bylo šíření míru a demokracie v zemi.

Dejte si říct, nebudete litovat

Srbsko sice nepatří na seznam nejoblíbenějších destinací, ale o to více vás překvapí, když ho navštívíte. Přívětiví obyvatelé, autenticita a ohromný turistický potenciál, to je jen hrstka z mnoha důvodů, proč si na Balkáně užít alespoň prodloužený víkend.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz