Domů     .Top
Jak se bránit sesuvům?
Václav Roman 7.8.2017

Přemisťování hornin z vyšších poloh do těch nižších způsobuje gravitace. Svahových pohybů lze zaznamenat celou řadu, může se jednat o velmi pomalé a dlouhodobé ploužení, kterým de facto začíná každý ze svahových pohybů.

Dále může dojít k sesouvání, což je relativně rychlý klouzavý pohyb hornin po svahu. Dalším příkladem je tzv. řícení, tj. náhlý a velmi rychlý pohyb hornin po strmých svazích. Horninové hmoty padají volným pádem, ztrácejí kontakt s podložím. Dochází při něm k náhlému přesunu suti na velké vzdálenosti.

Žádný svah není z geologického hlediska trvale stabilní. Každý z nich se vyvíjí pod vlivem mnoha procesů. Stabilita svahu bývá často narušena stavebními pracemi. Mnohdy jsou náklady na udržování například železniční trati tak vysoké, že muselo být rozhodnuto o jejím opuštění.

Sesuvy však neohrožují pouze komunikace a stavby tunelů či přehrad. Způsobují též velké škody zavalením zemědělské a lesní půdy, kterou pak není možné normálně využívat.

Nemenší zkáza nastane, pokud sesutý materiál například přehradí řeku a vytvoří dočasné jezero. Pokud následně dojde k protržení takové „hráze“ mohou se oblasti pod ní potýkat s katastrofálními záplavami.

Následkem zřícení masy hornin do moře či vodní nádrže mohou vznikat až několik desítek metrů vysoké vlny, které zpustoší vše, přes co se převalí.

Za příklad může posloužit neštěstí z roku 1963, kdy se do italské přehrady Vajont zřítila část hory. Dle odhadů se jednalo o více než 200 milionů metrů krychlových horniny řítících se rychlostí až 110 kilometrů v hodině. Vlna, která se převalila přes hráz zpustošila několik obcí, během náhlé katastrofy zemřelo během pár minut přes 2000 lidí.Stabilitu svahu narušuje mnoho faktorů. Inženýr musí umět rozpoznat, zda a do jaké míry je území náchylné k sesouvání i určit činitele, které pohyb svahu mohou vyvolat. Rovnováhu svahu narušují například otřesy a vibrace. Ať už vyvolené zemětřesením, výbuchem či pohybem strojů v horninách kvůli nim dochází k dočasné změně napětí. Obdobný dopad může mít změna sklonu svahu.

Zcela jinak, ale také zkázonosně působí dešťová voda a voda z tajícího sněhu. Proniká do četných puklin a vyvolává hydrostatický tlak.

Trhliny a pukliny, které zmenšují soudržnost hornin, vznikají působením sucha i mrazu. Soudržnost hornin narušuje též jejich zvětrávání. Problémem může být také odlesnění svahů. Kořenu stromů totiž do jisté míry udržují jejich stabilitu.

Sesuvné území lze odhalit provedením pečlivého průzkumu. Ne vždy se však dané oblasti může plánována stavba vyhnout, i když by to bylo nejlepší řešení. V takovém případě je nutno svah stabilizovat a dbát na odstranění či co nejvíce možné potlačení činitelů, které rovnováhu svahu mohou narušovat.Z průzkumu vyplyne, které ze stabilizačních opatření či jakou jejich kombinaci zvolit. Stabilitu lze zlepšit například úpravou tvaru svahu. Toto řešení spočívá v odlehčení sesuvné oblasti a přisypání zatěžovacího násypu k patě svahu.

Významným činitelem vyvolávajícím sesuvy je již jednou zmiňovaný hydrostatický tlak vody. Dané území je tak nutné odvodňovat. Odvádí se jak povrchové toky, tak voda srážková i podzemní.

Ne vždy je však možné sklon svahu zmenšit a samotné odvodnění nemusí ke stabilizaci oblasti postačovat. Zde se pro dosažení rovnováhy využívá rozličných stěn a opěr, které mají nahradit část paty svahu.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz