Domů     .Top
Válečník žil se šípem v páteři
Mirka Filipová 26.7.2017
arrow head.JPG

Zranění páteře způsobí okamžitou smrt popřípadě ochrnutí – to z toho důvodu, že jsou poraněny hlavní cévy nebo mícha. Bojovník z doby železné měl obrovské štěstí, nejen že přežil, ale se šípem v páteři žil minimálně půl roku, možná i déle..

Unikátní nález byl objeven na lokalitě Koitas v Kazachstánu, která je zkoumána už více než 20 let. V roce 2009 když zde archeologové odkrývali pohřebiště Skytských nomádů, byli místními obyvateli upozorněni na nedalekou mohylu, takzvaný kargan.

Název v překladu znamená „pevnost“, jedná se o typické mohyly s dřevenou síní následně zasypanou kamením a hlínou. V oblasti východní Evropy a centrální Asie se kargany nachází v podobě nízkých kopečků.

Archeologové tedy v roce 2011 místo prozkoumali a odkryli pohřební komoru, jež byla původně 2 metry vysoká s průměrem 22,5 metru. V minulosti byla bohužel mnohokrát vykradena a poničena, místní obyvatelé také použili většinu kamenů a zeminy na stavbu svých obydlí.

Nicméně podle rozměrů mohyly odborníci soudí, že se jednalo o vysoce postaveného aristokrata. Hrob vydal pouze několik kostí, jedna z nich ovšem představuje unikátní nález.

Přímý zásah

Z těla vysoce postaveného muže zbylo pouze několik žeber, obě lýtkové kosti a pár obratlů. Ačkoliv nebyla kostra kompletní, bylo možné odhadnout věk válečníka na 25 – 45 let a výšku na 174 centimetrů. Radiokarbonové metody určili, že zemřel asi v 7. až 6. století před naším letopočtem, což odpovídá rané době železné.

Vědci nalezené ostatky podrobili důkladné analýze, včetně snímkování z magnetické rezonance. Ta odhalila překvapivý nález, v jednom z obratlů měl muž zapíchnutý bronzový hrot šípu. Hrot měřil 5,6 centimetru a byl vyroben z bronzu s vysokým obsahem cínu, což byl pravděpodobně důvod, proč byl šíp velmi ostrý a dostal se hluboko do obratle.

Vyjmout z rány celý šíp bylo riskantní, proto někdo pouze odlomil, nebo uvolnil násadu a hrot tak v páteři zůstal. Na kosti je ovšem jasně patrné hojení, muž tedy zásah šípem přežil a podle odborníků žil nejméně půl roku, možná i déle.

 

Kdo byl muž z Koitasu?

Archeologové se domnívají, že muž utrpěl zranění v bitvě a tudíž se jednalo o skytského válečníka. Skytové byli kočovné kmeny, které žily v eurasijských stepích od 8. století před naším letopočtem do 2. století po Kristu.

Známi jsou jako agresivní válečníci, o nichž se říká, že pili krev svých nepřátel. Teorii válečnické minulosti muže z Koitasu podporuje i tvar hrotu šípu. Zbraň má trojúhelníkovitý průřez s rozšířeným hrotem, což zvyšovalo kinetickou energii a tak i sílu, s jakou šíp do těla proniknul.

V porovnání s hroty z doby železné se tvar liší od šípů používaných k lovu zvěře, i to naznačuje, že se opravdu jednalo o zbraň určenou k boji. Šíp zasáhl vysoce postaveného muže zprava a zabořil se mu hluboko do hrudního obratle.

Je možné, že hrot propíchnul i dolní část pravé plíce. Pokud zranění nezpůsobilo vnitřní krvácení a hrot nebyl uvězněn přímo v plicích, mohl muž přežít. Skytský bojovník měl kromě šípu v páteři i zhojenou zlomeninu žebra, pravděpodobně byl tedy zvyklý žít v drsných podmínkách. Jaký je širší kontext nálezu bohužel bez chybějících kostí nelze určit.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz