Strašák jménem lepek

V posledních několika letech je bezlepková dieta módním hitem. Obiloviny obsahující tuto látku ze stravy vynechávají i lidé, kteří žádné zdravotní problémy způsobené konzumací lepku nemají. Je to ale nutné? Je lepek skutečně škodlivý nebo je to jen nafouknutá bublina?

gl3

Lepek v potravinách lidé ve větším množství konzumují už od neolitu. V posledních několika letech ale tato látka vzbuzuje odmítavé reakce a bezlepková dieta se stala výživovým trendem.

Humbuk kolem lepku pravděpodobně spustil americký kardiolog William Davis v roce 2011, kdy vyšla jeho kniha Wheat Belly (Pšeničné břicho), v češtině vydaná pod názvem „Život bez pšenice“. Na stránkách tohoto díla Davis tvrdí, že pšenice je příčinou civilizačních chorob a to nejen celiakie, ale také obezity a astmatu.

Kromě toho, že Davis ve své knize uvedl mnoho zajímavých faktů a argumentů, je bohužel publikace plná také nesmyslných mýtů. Přesto, nebo možná právě proto, se ale stala světovým bestsellerem a zřejmě tak stála za nenávistným tažením proti lepku.

Podle výzkumů dnes drží bezlepkovou dietu stále více lidí. V americké populaci až 11% lidí ze stravy zcela vyloučilo lepek a mnoho dalších jeho spotřebu výrazně omezilo. Je to ale skutečně zdravé?

Bread group

Co je to celiakie?

Lepek je souhrnné označení pro dvě bílkoviny gliadin a glutenin. Latinské označení této dvojice – gluten, má původ ve slovu „lepidlo“. Hlavní vlastností lepku je totiž právě lepkavost, která dodává moučnému těstu žádoucí vlastnosti, například elasticitu.

Bílkoviny označované jako gluten se nachází v obilovinách, a to zejména v pšenici, žitu a ovsu. Vůbec nejvíce lepku obsahuje pšenice. Ze všech bílkovin zde gluten tvoří 80%.

V poslední době často diskutovaná látka získala svou neblahou popularitu hlavně díky celiakii. Tato nemoc pochází z řad autoimunitních chorob a její příčina zůstává dodnes neznámá. Pravděpodobně ale roli hrají genetické faktory a spouštěčem mohou být i některé typy infekcí

Trávicí trakt člověka trpícího celiakií není schopný strávit lepek. Látka tedy přichází do tenkého střeva nerozštěpená. Zde pak dojde k imunitní reakci organismu. Výsledkem je zánětlivá reakce a poškození střevních klků. Kvůli tomu pak zažívací systém celiaka nedokáže efektivně vstřebat živiny.

gl2

Tři nemoci způsobené glutenem

V České republice je v současnosti odhadem asi 40 000 – 50 000 celiaků. Z toho ale jen 10 – 15% případů je diagnostikovaných. Většina nemocných tedy neví, že chorobou trpí, nedodržují bezlepkovou dietu a výrazně poškozují svůj trávicí systém.

Celiakie není jediným zdravotním problémem spojeným s konzumací glutenu. Kolem 1 – 3% populace také trpí alergií na lepek, která se s celiakií často zaměňuje. Při alergii ale dochází k rychlým reakcím bezprostředně po požití lepku. Hlavními příznaky jsou vyrážka, průjem a bolesti břicha. I když jsou symptomy podobné jako u celiakie, nedochází v případě alergie na lepek k poškození střevní tkáně. Stejně jako v případě autoimunitního onemocnění je i jedinou možností pro alergika na lepek, přísná dieta.

Další, i když ne tak jasnou nemocí spojenou s požíváním glutenu, je intolerance na lepek. Odborně se tento problém nazývá neceliakální glutenová senzitivita. V případě této nemoci člověk není ani celiak a netrpí ani alergií na lepek. Přesto mu konzumace těchto bílkovin způsobuje zažívací problémy.

gl4

Všeho s mírou

Právě intolerance na lepek spojená s humbukem kolem knihy Williama Davise, je zřejmě zodpovědná za módní boj proti lepku.

Na vině je přitom spíše než samotný lepek nadměrná konzumace produktů z pšenice. Naši předci sice obiloviny jedí už více než 10 000 let, nikdy ale potraviny obsahující lepek nepřijímali v takovém množství. Dnes si lidé k snídani dají sladkou buchtu, k obědu těstoviny a večeři zaplácnou několika rohlíky a hned mají trojitou dávku lepivé látky. Navíc je obilí neustále šlechtěno. Podle biologů dnes obsahuje několikrát více lepku, než v minulosti.

Většina expertů se ale shoduje na tom, že rozhodně není nutné, aby zdravý člověk ze své stravy gluten zcela odstranil. Drastická dieta může být naopak pro člověka škodlivá. Když člověk vyloučí všechny potraviny obsahující diskutovanou látku, připraví se zároveň o některé prospěšné látky, přirozeně obsažené v obilovinách – například vlákninu, minerály nebo vitamíny ze skupiny B. Jakékoliv omezení navíc může být stresující. Zase jednou tedy vyhrává staré dobré “všeho s mírou”.

Publikováno:
Další články autora
Právě v prodeji
Tip redakce

Související články

Znečištění planety je nejčastější příčinou úmrtí

Znečištění planety je nejčastější...

Výzkumníci z Institutu zdraví na Washingtonské univerzitě zveřejnili globální studii o dopadu...
Vědecká studie ve Velké Británii: Teplé období je pro nás bolestivější

Vědecká studie ve Velké Británii:...

Britští vědci se zabývali studiem vlivu počasí na bolest člověka a přišli...
Jídlo či sex? To závisí na pohlaví

Jídlo či sex? To závisí na pohlaví

Že je sexuální touha nebo potřeba jíst běžnou součástí našeho života není žádnou...
Nedostatek spánku vede ke změně osobnosti

Nedostatek spánku vede ke změně...

Stačí jediná noc, během které naspíte méně než 7 hodin a Váš život...
“Špatné geny odstraníme,” hlásí vědci

“Špatné geny...

Číňané hlásí mimořádné úspěchy z genového testování uměle vytvořených lidských...
Byl objeven gen řídící vnitřní hodiny každého z nás

Byl objeven gen řídící vnitřní...

Letošním nobelistům za medicínu se podařilo izolovat a prozkoumat gen, který je...
Burčák: Zázračný lék v lahvi

Burčák: Zázračný lék v lahvi

Označením “burčák” se může honosit pouze výrobek z hroznů...
Nejvěrnější pomocník vědců

Nejvěrnější pomocník vědců

Octomilka (Drosophila) je druh hmyzu, se kterým se běžně setkává každý...
Ve Spojených státech vynalezli “detektor” nádoru

Ve Spojených státech vynalezli...

Texaská univerzita v Austinu vynalezla speciální pero, které odhalí tumor během...
Kterak lékaři sledují zdravotní stav přistěhovalců

Kterak lékaři sledují zdravotní...

V polovině září uběhne rok od chvíle, kdy se členské státy EU, včetně...

Nenechte si ujít další zajímavé články

TO má 630 milionů: Děsivý klaun je nejvýdělečnější horor v dějinách.

TO má 630 milionů: Děsivý klaun je...

Je to jasné. Klaun není největší bavič a srandista. Je největší...
Frank Lloyd Wright: Jakým stavbám dal vzniknout architektonický vizionář z Ameriky?

Frank Lloyd Wright: Jakým stavbám...

Historie architektury zná řadu výrazných postav. Ale přece jen,...
Neuvěřitelné: Královně Viktorii šilo závoj 200 švadlen!

Neuvěřitelné: Královně Viktorii...

„Bílá? Proč právě bílá?“ kroutí hlavou lidé, když v roce 1840 informují...
Pád říše Inků: Mohl za něj pasáček vepřů?

Pád říše Inků: Mohl za něj pasáček...

Do Cajamarcy, města v dnešním severovýchodním Peru, Španělé v listopadu 1532...
VIDEO: Čarovné pozůstatky lodi SS Ayrfield

VIDEO: Čarovné pozůstatky lodi...

Říkají mu Plovoucí les a při pohledu na něj není těžké uhodnout proč. Torzo lodi...
Český skandál: Pyskatá vévodkyně zesměšnila Lucemburky

Český skandál: Pyskatá vévodkyně...

Sotva pětiletý chlapec je polomrtvý únavou, když ho jeho průvodce sundává z koně....
Zásadní objev! Budeme díky němu pít lepší čaj?

Zásadní objev! Budeme díky němu pít...

Lze si představit Anglii, kde zrovna odbíjí pátá hodina, bez čaje? Či ruská letní...
Léčitelka Hava Čelebić: Nechte babku olíznout vám oči!

Léčitelka Hava Čelebić: Nechte...

Drobná, suchá stařenka v šátku se napije alkoholu z plastové láhve a...
První moderní genocida: Víte, kdy k ní došlo?

První moderní genocida: Víte, kdy...

Osmanská říše bývala silným hráčem na evropském poli. V druhé polovině 19....
Poznejte své IQ

Poznejte své IQ

V našem profesionálně sestaveném testu ihned zjistíte přesné výsledky a obdržíte certifikát.