Domů     .Top
Tesla Model 3 má spustit éru elektromobilů pro masy. Stojí 800 tisíc korun
Martin Macourek 14.7.2017

Datum 7. července se možná jednou zapíše do historie. V tento den totiž z montážní linky továrny Tesla Motors ve Freemontu sjel vůz, který by měl automobilku Elona Muska vytáhnout ze ztráty a současně nastartovat přechod běžných smrtelníků ze spalovacích motorů na elektrický pohon.

Přichází zlomový okamžik v dopravě, nebo elektromobily zůstanou spíš „hračkou“ pro milionáře?.

Před příchodem automobilky Ford členové průměrné americké rodiny šlapali po svých, nebo kvůli cestě do nedaleké vesnice osedlali koně, případně sedli na vlak. Henry Ford ale slíbil, že Ameriku postaví na kola.

V roce 1908 začala masová výroba Modelu T s přezdívkou Plechová Líza a za 10 let polovina prodaných aut ve Spojených státech nesla toto jméno.

V roce 1924 už po amerických silnicích jezdilo kolem 10 miliónů Plechových Líz. Šéf Tesly, Elon Musk, věří, že podobný úspěch zažije i jeho nové „dítě“ se čtyřmi koly a pohonem na elektřinu.

Od luxusního modelu pro bohaté k elektromobilu do každé rodiny

Když Elon Musk stál u začátků společnosti Tesla, zrodila se mu v hlavě myšlenka, kterou sám označuje jako tajný Superplán. S utajením to zase tolik nepřeháněl, protože ho s oblibou vypráví novinářům. Superplán se skládá ze tří kroků.

Nejdřív vydělá na prodeji luxusního elektrického sporťáku pro horních deset tisíc (Tesla Roadster). Jeho zisk použije na výrobu cenově dostupnější  prémiové káry pro vyšší střední třídu (Tesla Model S) a nakonec rozjede velkovýrobu elektromobilu, který si bude moci dovolit skoro každá rodina.

Osudový vůz se nyní dostává na trh. Všichni napjatě čekají, jestli se proroctví o elektrickém spasiteli naplní.

První Model 3 skončil v garáži Elona Muska

První fotky a videa dlouho očekávaného elektromobilu Tesla Model 3 už obletěly svět.

Zatímco skalní příznivci Tesly upadají pomalu do extáze, ostatní řidiče zajímá cena a další parametry vozu. Američany vyjde na 35 tisíc dolarů (v přepočtu zhruba 800 tisíc Kč). S daňovými úlevami cenovka spadne na 27 500 USD. S dojezdem 345 km na jedno nabití půjde na trhu po krku Chevroletu Bolt.

Ten sice s plnou baterií urazí vzdálenost (383 km), ale zákazník si kvůli Chevroletu na elektřinu sáhne hlouběji do peněženky (29 995 USD po daňových úlevách, 37 500 bez nich).

Když si Model 3 objednáte nyní, nejdříve ho zaparkujete ve své garáži někdy v polovině příštího roku, ale pravděpodobně ještě později. Na svůj pětimístný sedan totiž stále čeká skoro půl milionu zájemců, kteří si ho po zaplacení zálohy ve výši 1 000 USD rezervovali už dříve.

První vyrobený Model 3 dostal k 46. narozeninám Elon Musk, dalších 30 majitelů získá klíčky od vozu koncem měsíce. Masová výroba se rozjede pozvolna. Pokud všechno půjde podle plánu v srpnu přibude dalších 100 vozů, v září už 1 500 a koncem letošního roku by montážní linky Tesly měly chrlit 5 tisíc elektromobilů pro masy týdně.

Nová epocha elektromobility dostane šanci, pokud   se podaří toto číslo v roce 2018 zdvojnásobit. Otazník visí nad tím, jestli takové tempo bude stíhat letos zprovozněná, ale ještě nedokončená Gigatovárna v Nevadě.

Tesla postaví v Česku 2 nové dobíjecí stanice se Superchargery

Aby se vozítka na elektřinu stala stejně běžným vybavením domácnosti jako počítač nebo mikrovlnka, plánuje Tesla také rozšířit síť dobíjecích stanic. Počet rychlonabíječek Supercharger by měl z aktuálních téměř 6 tisíc poskočit na 10 tisíc.

Expanze nemine ani Českou republiku. Než oslavíme Silvestra 2017 ke stávající stanici v Humpolci přibudou další dvě super rychlé dobíjecí stanice v ČR, jedna u Prahy a druhá poblíž Olomouce.

Zdroj fotografií: Twitter Elona Muska (https://twitter.com/elonmusk)

 

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz