Domů     .Top
Černá díra, která se vydala na procházku
Martin Janda 10.7.2017

Každá slušně vychovaná supermasivní černá díra má sedět uprostřed galaxie a jako otesánek požírat své okolí. To není samoúčelné, protože černé díry svou gravitací drží galaxie pohromadě. Ovšem, ne každá černá díra se chová tak, jak jí předepisuje vesmírný bonton..

Tento neposedný vesmírný objekt je naštěstí dostatečně daleko k tomu, aby nás zneklidnil. Nachází se totiž 4,5 miliardy světelných let od sluneční soustavy. A tak černou díru, která se vydala na inventuru domovské galaxii, můžeme vnímat jako zajímavou kuriozitu.

Tedy do té doby, než něco podobného napadne černou díru, která tvoří jádro naší galaxie.

Galaxie, kde se dějí vskutku podivuhodné věci, má označení GJ1417+52. Svůj pohled na ni zaměřily hned dvě observatoře: evropská XMM-Newton a americká Chandra. Obě v ní zachytily velmi silný a proměnlivý zdroj rentgenového záření.

Což o to, taková věc se zpravidla vyskytuje uprostřed každé galaxie. Jenže tento zdroj se nacházel mimo centrum GJ1417+52. Badatelé jsou přesvědčeni, že zdejší supermasivní černá díra opustila své stanoviště a vydala se na procházku.

Co je k jejich přesvědčení vede? Tak silné rentgenové záření nevzniká samo sebou. Dosavadní pozorování ukazují, že mohutný svazek záření má vždy na svědomí černá díra. Ta totiž při své nenasytnosti k sobě stahuje veškerou hmotu ve svém okolí.

Mezi útržky hmoty přitom ve vzniklém chaosu dochází ke srážkám a ke stupňování teploty. Jedním z výsledků procesu je právě emise rentgenového záření.

Co však vedlo k tomu, že místní černá díra, jejíž hmotnost je stotisíckrát větší než Slunce, nesedí způsobně tam, kde by to astronomové předpokládali? Inu, vesmír je dynamický, proměnlivý a neustále v pohybu.

Každou vteřinu zde dojde k milionům srážek malých i gigantických objektů. A tak se kdysi stalo, že původní galaxie, která byla pro toulající se černou díru domovem, se srazila s jinou. Vznikla tak nová galaxie, která je však poněkud nesymetrická.

Naštěstí černá díra uvnitř naší galaxie Mléčné dráhy, která je od nás vzdálená 26 000 světelných let, je v klidu. Zatím. Za necelé čtyři miliardy let však může být vše jinak. Rychlostí 120 kilometrů za vteřinu se k Mléčné dráze přibližuje galaxie Andromeda. Až se obě galaxie srazí, i „naše““ černá díra možná zažije bouřlivé stěhování.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz