Domů     .Top
Zradila liška ryšavá Jana Husa?
Martin Janda 5.7.2017

Posledním Lucemburkem, který usedl na český trůn, byl druhý syn Karla IV. Zikmund. V českém povědomí je to postava negativní, je to přece ten, který zradil a nechal upálit Jana Husa. Ono to je ovšem trochu jinak, než jak diktuje Jiráskovo pojetí dějin.

Zikmund byl mnohem lepším politikem, než jeho starší bratr Václav IV., a v evropských dějinách zanechal podstatně hlubší stopu….

Zikmund pocházel z posledního Karlova manželství, jeho matkou byla Alžběta Pomořanská. Karel zemřel, když bylo malému Zikmundovi deset let. Záhy byl poslán na uherský dvůr a prostředí Uher na něj silně zapůsobilo. Přesto jeho domovem zůstalo České království.

V devatenácti letech se pohledný mladý muž díky dynastickému sňatku s Marií Uherskou stal uherským králem. V té době na jižních hranicích vyvstala nová mocnost: Osmanská říše. Po celou dobu vlády na uherském trůně Zikmund odrážel osmanské nájezdy a zažil nejednu porážku. Každopádně, rozpínavou říši alespoň načas zastavil.

Musel se vypořádat i s vnitřní opozicí, v roce 1401 byl dokonce zajat a půl roku vězněn. Poslední vzbouřence zlikvidoval až v roce 1404. Nakonec na uherském trůně vydržel celé půlstoletí.

Vztahy s bratrem Václavem měl Zikmund komplikované. Ve chvíli, kdy byl Václav sesazen z říšského trůnu, obrátil se právě na Zikmunda s tím, že by mohl spravovat české země. Zikmund neváhal a začal obsazovat české hrady a tvrze.

To se však Václavovi pranic nelíbilo, jenže Zikmund jej zajal a nějaký čas věznil ve Vídni. V roce 1404 se však oba bratři usmířili.

Po smrti Václavova římského protikrále Ruprechta III. je Zikmund 21. července 1411 s Václavovým souhlasem zvolen hlasy pěti kurfiřtů římským králem.

V té době církevní schizma paralyzovalo Evropu. Papežský úřad si nárokovali dokonce na třech místech: v Římě, v Avignonu a v Pise. Na popud Zikmunda jeden z papežů Jan XXIII. svolal v roce 1414 do jihoněmeckého města Kostnice církevní koncil. Ten měl situaci v mocenských sporech zmítané církvi vyřešit.

A to se podařilo, byť po dalekosáhlých jednáních. V roce 1417 byl v Kostnici zvolen papežem Martin V. (1368–1431), čímž bylo ukončeno čtyřicetileté církevní schizma, které téměř celý kontinent umrtvovalo. Hlavní zásluhu na tom měl právě Zikmund.

Z pohledu českých dějin bylo na kostnickém koncilu nejdůležitější projednávání případu Hus, z hlediska evropského se však jednalo o naprosto okrajovou záležitost. Jan Hus byl do Kostnice povolán, aby vysvětlil a obhájil svoje učení.

Zikmund mu dal ochranný glejt, který se ovšem týkal pouze cesty do Kostnice přes říšské území.

Mistr Jan Hus byl v Kostnici zbaven klatby, ale nakonec byl církevními hodnostáři uvězněn, do čehož světský panovník Zikmund nemohl mluvit. Husa přivedli do kostnické katedrály, kde již několik měsíců koncil zasedal.

Když se začaly číst Husovy články, pokusil se je vysvětlovat. Mohl však jen odpovídat ano, či ne. Když odsuzovali jeho knihy, poznamenal, že v nich nedokázali jediné bludné slovo. Ještě jednou byl potom požádán, aby své učení, pro mocenské pozice církve nebezpečné, odvolal. Znovu odmítl.

Když byl ještě na popravišti naposledy dotázán, nechce-li své učení odvolat, odvětil: „V pravdě evangelia, kterou jsem psal, učil a kázal, dnes radostně chci umřít.“ Zikmund se přimlouval za mírnější trest, ale církevní soud trval na svém.

Král měl na zřeteli především úspěch koncilu, a tak svým způsobem Husa obětoval. Církevní hodnostáři mu totiž jasně dali najevo, že pokud se do případu Hus bude míchat, koncil bude bez výsledku ukončen.

V roce 1419 vypovědělo službu srdce Václava IV. a protože neměl mužského potomka, trůn dle dynastických zásad náležel Zikmundovi. V té době však už v Čechách hořelo husitské hnutí. To v sobě slučovalo pacifistické snílky, náboženské fanatiky i zločince všeho druhu.

Každopádně, husitské hnutí zastavilo rozvoj českých zemí, ba dokonce je uvrhlo o několik desetiletí zpět.

Zikmund hned v roce 1420 vedl křížovou výpravu proti Praze, ale utrpěl zde dvě porážky: jednu na Vítkově a druhou u Vyšehradu. Ač husité plenili a znásilňovali, kde mohli, jejich válečnické umění ztělesněné především Janem Žižkou bylo nesporné.

Další roky čekal české země především chaos. Až když došlo k rozkolu v husitském hnutí, které vyvrcholilo porážkou jeho radikálního křídla v bitvě u Lipan v roce 1434, mohlo dojít k návratu Zikmunda na český trůn.

Bylo třeba dojednat kompromis mezi katolíky a husity, což se stalo v srpnu 1436 v Jihlavě. Poté se Zikmund stal opět legitimním českým králem, když už tři roky byl i římským císařem.

V té době však již Zikmundovi bylo 69 let a příliš sil v něm nezůstávalo. Smrt jej zastihla 9. prosince ve Znojmě. Očekával ji vsedě, oděn v královské roucho. Tak odešel člověk, který si víc než šlechtických titulů vážil vzdělanosti:

„Dokážu pasovat na rytíře tisíc hlupáků za den. Ale ani za tisíc let nestvořím doktora.“.

Zároveň odešel i panovník, kterého si Evropa vážila více než jeho domovina. S jeho odchodem skončila i více než stoletá epizoda, kdy na českém trůnu seděli příslušníci rodu Lucemburků.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz