Domů     .Top
Číně má k pozici lídra na poli „čisté energie“ pomoci i rekuperace tepla

komerční sdělení

Na začátku tohoto desetiletí byla rekuperace pro společnosti v Číně prostředkem ke snížení závislosti na dodávkách energie, u nichž docházelo k výpadkům. Nyní, v době stále rostoucích mezd, transformace čínské ekonomiky a smělých plánů na snížení emisí skleníkových plynů, firmy v Číně spatřují v rekuperaci jeden z mála způsobů ke zvýšení své konkurenceschopnosti na světových trzích při dodržení plánů na snižování emisí.

V případě čínských hutních společností vyrábějící ocel pro celý svět je přínos rekuperace patrný snad nejvíce. Spotřeba energie těchto provozů je o cca 20 % vyšší než spotřeba jejich konkurentů na Západě.

V době rostoucích mezd a cen energií je tak rekuperace jedním z mála „legálních“ způsobů na snížení provozu a tím pádem udržení ceny výstupů.

Pozn. Čína byla opakovaně obviněna z poskytování nepovolených výhod hutním společnostem za účelem zvýšení jejich konkurenceschopnosti na světových trzích, což zvýšili pozornost věnovanou tomuto oboru ze strany politiků ostatních zemí a zároveň snížilo prostor pro poskytování těchto výhod bez zvýšení rizika sankcí od mezinárodních společností či ochranářských opatření států, do kterých Čína ocel vyváží.

Zkušenosti ukazují, že v provozech s výstupním teplem 500 °C lze i v „čínských“ podmínkách zpětně využít 30 % – 40 % odpadového tepla, konkrétně spotřeba energie v průmyslových provozech by tak mohla klesnout o 15 % – 20 %!

Míra opětovného využití odpadového tepla v jednotlivých typech provozu – čínské průmyslové firmy

Zdroj: Analytical Research on Waste Heat Recovery and Utilization of China’s Iron & Steel Industry

Zejména společnosti s majetkovou účasti státu zavádí systémy opětovného využití tepla ve vysokém tempu. Hnacími motory jsou nejen plány na snížení emise skleníkových plynů, ale také zvýšení efektivity provozu.

Postupné snižování energetické náročnosti provozů v Číně je výraznou hrozbou pro firmy ze Západu, ať už ve věci udržení podílů na svých „domácích“ či zahraničních trzích.

Není tedy divu, že společnosti v Evropě i USA rovněž uvádí v život programy opětovného využití tepla. Dle Amerického úřadu pro energetiku je možné v americkém průmyslu opětovně využít 20 % odpadového tepla a tím snížit jeho spotřebu a emise skleníkových plynů o 20 %.

Nelze se tedy divit, že americké společnosti i nadále pokračují v těchto projektech a jejich dalším rozšiřování i navzdory tomu, že USA jako takové se odmítly podílet na Pařížské dohodě a nyní tak nejsou nijak „vázány“ snižováním skleníkových plynů.

Trh je v tomto neúprosný a příliš neberou ohled na politická rozhodnutí, toho jsou si firmy v USA i Evropě vědomy.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz