Domů     .Top
Nebezpečí na prázdninových silnicích: špatně uložený náklad

komerční sdělení
40274830 – map of europe, broken car and euro money. concept of safety car travelling around europe and insurance.

Lodě, kola, surfovací prkna, stany či grily. To je jen zlomek zavazadel, kterými každoročně obložíme svá auta, než vyrazíme na dovolenou. Více nákladu s sebou nese i vyšší riziko dopravních nehod.

Těch, které vznikly kvůli nesprávnému uložení nákladu, bylo jen od začátku roku téměř šedesát a vznikla při nich škoda přes jeden a půl milionu korun. Příčnou bývá často nesprávné jištění. .

Podle Petra Habenichta z oddělení tisku a prevence Policejního prezidia České republiky došlo v rozmezí ledna až května roku 2017 k 57 dopravním nehodám z příčiny nesprávného uložení nákladu, bez rozlišení druhu vozidla a zavinění.

„Škoda byla vyčíslena na téměř jeden milion šest set tisíc korun,“ dodává Habenicht. Právě tento typ nehod vykazuje meziročně vzrůstající tendenci a v průběhu posledních dvou let došlo k téměř dvojnásobnému navýšení.

Za celý roku 2016 došlo k více než stovce těchto dopravních nehod se škodou téměř šest milionů korun, o dva roky dříve jich bylo rovných šedesát.

Nesprávně uložený náklad je časovanou bombou

Při transportu větších zavazadel, jako jsou čluny, kola a další obvyklé prázdninové vybavení, rozhodně nestačí kotvit náklad pomocí obyčejných šňůr, řemenů či tzv. gumicuků. V případě náhlé změny směru, rychlého brzdění či dokonce srážky se může takto kotvený náklad stát smrtící zbraní.

Naprosto nevhodné a extrémně nebezpečné je pak přepravovat náklad přímo v kabinách vozů a bez zajištění.

Ani certifikát někdy nezaručí bezpečnost

Pro bezpečný transport každého většího nákladu experti doporučují pořízení kvalitních, certifikovaných kotvicích systémů, a také speciálních protiskluzových podložek, pokud je náklad přepravován na podlaze auta či vozíku.

„Před nákupem je třeba zkontrolovat, zda na popruhu či jinde na kotvicím systému není uvedeno, že není určen pro vozidla, provozovaná v České republice. To je bohužel častou praxí u zabezpečovacích systémů, prodávaných v hobby marketech,“ vysvětluje Dominik Kubik ze společnosti Carl Stahl, která se zabývá poradenstvím v oblasti jištění nákladů.

Toto doplňující sdělení přitom mohou mít i některé certifikované vázací systémy. „Pořízení vázacích systémů je tedy nejjistější provádět u specializovaných prodejců,“ doplňuje Kubik.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz