Domů     .Top
Čeští kluci vyvinuli elektrický skateboard s umělou inteligencí

komerční sdělení

Parta mladých českých vývojářů z Ostravy se před třemi lety pustila do vytváření unikátního chytrého skateboardu a dnes jejich firma XTND sídlí v Silicon Valley. Na první pohled sice XTND Board vypadá nenápadně, ale tohle „prkno s mozkem“ zpomalí, pokud se schyluje k pádu, vyveze vás do mírného kopce a když na něm špatně stojíte, vůbec se nerozjede.

Revoluci v městské dopravě nespustí jen zástupy elektromobilů či létající taxislužba. Elektromobilita může nyní spoléhat i na nového „superhrdinu“ v týmu.

Elektrický skateboard XTND Board dokáže svištět maximální rychlostí 45 km v hodině a proto se elegantně proplete ranní dopravní zácpou. Na jedno nabití urazí vzdálenost 20 km, takže na klasické dojíždění do práce z jednoho konce města na druhý bohatě stačí.

Chytrá prkna si vyměňují své know-how

Elektrický skateboard si pamatuje každou jízdu svého majitele.

Ukládá si data o stylu jízdy, terénu, trase i rychlosti. Díky nim pak dokáže navrhnout rychlejší či pohodlnější cestu, jak se dostat z bodu A do bodu B, nebo ukáže, kde se dá vyhnout stoupání. Veškeré informace získané jízdou putují do sdílené infobanky, aby je mohla využít všechna chytrá prkna z rodiny XTND.

Novinka se hodí se i pro začátečníky, protože se přizpůsobí individuální úrovni jezdce. Pokud na prkně špatně stojíte, nepohne se ani o píď. Když rychlost jízdy kolísá, což znamená, že se schyluje ke srážce s chodníkem, XTND Board trochu zpomalí.

Jestli přesto nakonec z desky spadnete, chytré prkno se samo zastaví, abyste nemuseli ujíždějící skateboard někde honit mezi auty.

Jak se projevuje umělá inteligence skateboardu?

Pomáhá se správným postojem při jízdě

Přizpůsobuje

Navrhuje snadnější trasu

Při kolísání rychlosti se ji snaží vyladit

Po setmění automaticky rozsvítí přední a zadní světlo

Po 10 minutách nečinnosti se vypne kvůli šetření baterie

Do mírného stoupání (až 20 %) prkno jezdce samo vyveze

Skrze mobilní aplikaci upozorňuje na nutnou výměnu opotřebených částí

Při pádu jezdce se kolečka sama zabrzdí

Díky dálkovému ovládání lze zablokovat kolečka při podezření na krádež

Zabudovaný GPS systém vždy odhalí, kde se prkno právě nachází

Nejlehčí a nejrychlejší elektrický skateboard na trhu

XTND Board ohromí také nízkou váhou (3 kg) i moderním designem. Nikde nečouhají žádné šroubky či kabely. Skateboard tvoří prakticky jeden kus desky z karbonu.

Když elektrickému prknu dojde šťáva, není nutné hledat dobíjecí stanici ani rozmotávat dobíjecí kabel.

Tady se totiž dobíjí bezdrátově přiložením ovladače na logo XTND na vrchní části desky. Za 30 minut se nabije 75 % kapacity baterie. Hodinu trvá, než se dostanete na 100 % kapacity. Baterie se dobíjí i při brzdění nebo jízdě z kopce.

Když vám šťáva přece jenom dojde někde uprostřed cesty, nic se neděje. Vaše chytré prkno se transformuje na běžnou desku „bez mozku“ a holt jedete dál „postaru“.

Společnost XTND zažila raketový úspěch na Kickstarteru

Pro nakopnutí výroby se rozhodli čeští inženýři z XTND získat potřebné finance na crowdfundingovém portále Kickstarter.

Cílové částky 100 tisíc dolarů se jim podařilo dosáhnout v rekordním čase. Trvalo to pouze 19 hodin od spuštění kickstarterové kampaně. Ta skončí 8. července, ale již nyní se suma všech příspěvků vyhoupla skoro k 260 tisícům dolarů.

Do prodeje půjdou chytrá prkna za cenu přes 41 tisíc Kč za kus. Posledních pár kousků mohou nadšenci do „skejtů“ pořídit přes kickstarterovou kampaň XTND za 26 tisíc Kč.

Zdroj fotografií: getxtnd.com

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz