Domů     .Top
Zbavte se nejhladovějších žroutů elektřiny ve vaší domácnosti

komerční sdělení

Kdo ve vaší chaloupce potichu ukusuje největší porci jiskřivého proudu? Nebude to jenom větříček. Spadá hlavní podezření na léty opotřebovanou lednici, velkou plazmovou televizi, nebo věčně zapnutou PC sestavu?

Na kloub této záhadě lehce přijde internetová kalkulačka, která ukazuje, kolik vás roční provoz určitého elektrospotřebiče stojí. Snadno tak odhalíte největší žrouty drahocenné elektřiny..

Celková spotřeba elektrické energie se samozřejmě z velké části odvíjí také od toho, jaké palivo či energii používáme na vytápění nebo vaření.

Tyto oblasti by zasloužily samostatnou kapitolu, proto se při hledání nejhladovějších energetických spotřebičů se zaměříme na zařízení, která má doma každá rodina (lednice, pračka, televize, počítač atd.).

Kdy se vyplatí rozloučit se starou lednicí

Správný vodítkem, jak rozklíčovat unikající kilowatthodiny, které nepříjemně navyšují platby za elektřinu, jsou energetické štítky na spotřebičích. Podle odběru energie rozdělují energetické „nenažrance“ a střízlivé strávníky na dietě.

Nejpřísnější dietu dodržují spotřebiče energetické třídy A+++, zatímco třída G až B ukazuje na různé stupně energetické obezity.

Stará lednice třídy B či nižší se stále skrývá v kuchyních 12 % českých domácností. Právě tyhle „archivní“ kousky dokáží za rok zhltnout elektřinu klidně za více než 5 tisíc korun. Na druhou stranu kombinovaná lednice s mrazákem na dietě (třída A+++) odebere ročně kilowatthodiny za něco přes 800 Kč.

Pro srovnání stejná lednice s méně tvrdou dietou (třída A) zkonzumuje zhruba dvakrát tolik, kolem 1575 Kč. Čísla platí pro odběr elektřiny v nejčastější distribuční sazbě D02d.

Provoz plazmy vyjde 5 dráž než LED televize

Patří mezi energetické žrouty také věčně puštěná televize? Záleží, jaký typ obrazovky jste si pořídili. Pokud opět navštívíme domácnost, která elektřinou netopí, zjistíme, že největší díru do rozpočtu udělá plazma (cca.

1580 Kč za roční odběr elektřiny). U LCD televize zaplatí asi 1070 Kč a roční provoz LED TV vyjde na něco přes 300 Kč.

Samozřejmě, kdo vlastní bojler, přímotop, nebo jinak elektřinou svůj příbytek vytápí, odebírá levnější proud. S konkrétním výpočtem spotřeby elektřiny pro specifickou domácnost pomůže internetová kalkulačka.

Ta umožňuje vybrat si jen ty spotřebiče, které máte doma, a spočítat, kolik elektřiny každý z nich ročně zkonzumuje.

6 rad jak zatočit s energetickými žrouty

U zábavní elektroniky (počítač, televize, hi-fi věž) se vyhněte spotřebě v pohotovostním režimu (standby). Nejlepším řešením je spojit více zařízení do společné zásuvky s vypínačem, abyste je mohli lehce „odstřihnout“ od zdroje.

Ohřívejte jen potřebné množství vody, ideálně ve varné konvici

Lednici nenechávejte dlouho otevřenou a nevkládejte do ní horké potraviny. Pravidelně ji také odmrazujte

Pokud odebíráte proud v nízkém tarifu (tzv. noční proud), využívejte funkci odloženého startu u pračky a myčky

Při nákupu nových spotřebičů se kromě ceny dívejte i na energetické štítky

Zbavte se klasických žárovek. Spotřebují zhruba 5krát více elektřiny než úsporné

Zatočte i s drahými dodavateli energií. Ušetříte klidně i tisíce

Snažíte se šetřit, kde se dá, ale při pohledu na složenku za elektřinu na vás stejně jdou mdloby? Nemusíte se uchylovat k žádným radikálním změnám v chodu vaší domácnosti, stačí si srovnat ceny elektřiny na trhu.

Pokud bychom se pozvali na návštěvu k rodinám, jež ohřívají vodu pomocí bojleru a odeberou ročně 8500 kWh, zjistíme, že mohou platit velmi rozdílné ceny. U velmi rozšířeného produktu ČEZ Comfort zaplatí něco přes 24 tisíc.

Kdo ale pátrá po levnější nabídce, ušetří u jiných dodavatelů klidně i 3 tisíce. Změna dodavatele elektřiny proto může vést k ještě vyšším úsporám, než likvidace energetických žroutů mezi spotřebiči.

Fotografie z fotobanky Pixabay

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz