Domů     .Top
Poničené geny kuřáků marihuany
Martin Janda 9.6.2017

Málo která rostlina vzbuzuje tolik vášně jako konopí. Přitom tato nevinná bylina je na výsost užitečná, vždyť se dá využít třeba v papírenství, ve stavebním nebo textilním průmyslu. Ale také se z ní dá získat droga, která vešla ve známost pod názvem marihuana..

Zastánci legalizace marihuany tvrdí, že se jedná o lehkou drogu, která navíc může mít léčebné účinky. Opačný tábor zase upozorňuje na to, že marihuana bývá prvním stupněm k užívání tvrdších drog. Navíc, i běžné kouření „trávy“ vede k trvalým změnám v organismu.

Marihuanu samozřejmě nelze absolutně odsoudit, nelze ji však ani vnímat jako všelék. Jako každá droga, i tato vzbuzuje časem závislost, ač to její mnozí konzumenti popírají. Na druhé straně se ovšem úspěšně používá jako lék na úlevu od symptomů provázejících AIDS, artritidu, epilepsii nebo roztroušenou sklerózu.

S novým výzkumem týkajícím se marihuany nyní přišli australští badatelé. A jeho výsledky fandy marihuany asi příliš nepotěší. Vědci ze Západoaustralské univerzity totiž svou prací doložili, že konzumace marihuany vede ke změnám v DNA, tedy v základní stavební jednotce živých organismů. A tyto změny poté mohou způsobovat vznik nádorových onemocnění.

Uživatelům marihuany se DNA mění tak, že je posléze citlivější k některým okolním jevům. Navíc, DNA je jednou z věcí, které rodič předává svým dětem. Práce australských výzkumníků ukazuje, že děti konzumentů marihuany mají ve svém životě vyšší riziko vzniku rakoviny.

V praxi vše funguje tak, že účinná látka v marihuaně THC, tedy Tetrahydrocannabinol, si s lidskou DNA příliš nerozumí. Má zejména spadeno na geny, které mají na starosti obranné funkce proti zhoubnému bujení.

Samotní uživatelé drogy ještě ohroženi nejsou, ale jejich děti, kterým předali svou DNA, již ano. „Rodiče si nemusejí uvědomovat, že nosí tyto mutace, ale ty pak mohou ovlivňovat další generace,“ varovali Australané ve své studii.

Je to do jisté míry paradoxní zjištění, protože jiné výzkumy ukázaly, že THC umí působit na nádorové buňky, zatímco ty zdravé nechává na pokoji. Takže zatímco s pokročilou rakovinou marihuana do jisté míry dokáže bojovat, zároveň ji umí i způsobovat.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz