Domů     .Top
Solar Orbiter doletí nejblíž ke Slunci v celé historii
Pavel Šmejkal 8.6.2017

Na počátku padesátých let minulého století se v Astronomickém ústavu ČSAV začala rozvíjet sluneční fyzika neboli fyzikální výzkum naší nejbližší hvězdy – Slunce. Velmi brzy se vytvořila skupina vědců, kteří tento relativně nový obor posunuli na světovou špičku.

Vycházeli přitom pouze z vlastních pozorování nejprve v optickém, později rádiovém oboru. Bylo logické, že od okamžiku, kdy se objevily nové možnosti pozorování z paluby umělých družic, se zaměřili i na tento moderní směr – a to jak vývojem vlastních přístrojů pro tehdy sovětské sluneční satelity, tak vědeckou interpretací dat ze „západních“ satelitů, která se postupně zpřístupňovala.

Ke Slunci s českou technologií

Obrovský rozmach v tomto směru nastal po roce 1990. V roce 1995 byla Evropskou kosmickou agenturou (ESA) vypuštěna sluneční observatoř SOHO (Solar and Heliospheric Observatory), která až do současnosti poskytuje unikátní a přitom všem vědcům přístupná data o sluneční aktivitě.

Jasně se ukázalo, že pozorování mimo zemskou atmosféru je klíčové pro získávání nových poznatků o Slunci.

V ČR začal převládat názor, že i naše země by se měla stát členem ESA a přímo se podílet na kosmickém programu. Podařilo se to až v roce 2008, kdy se ČR stala první členskou zemí ESA z „východního bloku“.

Předchozí vědecké zkušenosti a naše členství v ESA nám v té chvíli umožnily zapojit se do přípravy ambiciózního vědeckého projektu Solar Orbiter – sondy, která bude v roce 2019 vyslána do blízkosti Slunce.

Orbiter prozkoumá oba sluneční póly

Sonda Solar Orbiter ponese na své palubě celkem 11 vědeckých přístrojů. Čtyři z nich budou pozorovat parametry plazmatu a vln v okolí sondy, zbývajících 7 přístrojů bude pozorovat Slunce z minimální vzdálenosti asi 60 slunečních poloměrů.

Do takové blízkosti Slunce se dosud žádná sonda nedostala a jde tak opravdu o unikátní experiment. Kromě toho sklon dráhy sondy se bude s časem zvětšovat až na 30 stupňů a umožní tak „uvidět“ oba sluneční póly.

Česko se poprvé v historii podílí na vývoji a výrobě tří z těchto vědeckých přístrojů pro tak náročný experiment. Cesta sondy od startu do blízkosti Slunce bude trvat asi 3 roky.

Astronomický ústav vyvíjí zdroje napájení

Přístroj STIX, rentgenový spektrometr a teleskop, bude pozorovat obraz aktivních oblastí Slunce v rentgenovém záření v energiích 5–100 keV. To má velký význam pro pochopení procesů ve slunečních erupcích.

Je vyvíjen ve spolupráci se Švýcarskem, Francií, Polskem a Německem. ČR pro tento přístroj vyvíjí a dodává nízko i vysokonapěťový napájecí zdroj a řídící letový software.

Přístroj RPW (Radio and Plasma Waves) je určen k měření elektromagnetických vln ve slunečním větru. Hlavním garantem je Francie, dále se na vývoji podílí Švédsko, Rakousko a za ČR dvě pracoviště Akademie věd.

Přístroj se skládá ze tří prutových antén o délce šesti metrů a cívkových senzorů k měření magnetického pole. Tým z Ústavu fyziky atmosféry AV ČR vyvinul digitální analyzátor signálu určený k měření elektromagnetických vln vyvolaných svazky energetických elektronů spojených se slunečními erupcemi.

Čeští technici právě dokončují práce na výrobě částí digitálního přijímače zpracovávajícího signál z těchto senzorů. Astronomický ústav AV ČR je zodpovědný za vývoj a výrobu napájecího zdroje pro celý přístroj.

Mimořádné rozlišení pro výzkum koróny

Koronograf METIS je vyvíjen a vyráběn ve spolupráci tří zemí – Itálie, Německa a ČR. AV ČR dodala optické prvky. METIS bude pozorovat a diagnostikovat sluneční korónu v optickém a UV oboru spektra. Jeho časové i prostorové rozlišení bude mimořádně vysoké a zorné pole v rozmezí minimálního a maximálního přiblížení sondy ke Slunci se bude pohybovat v rozmezí 1,7 až 4,1 slunečních poloměrů od středu Slunce.

To je klíčová oblast, která spojuje jevy ve sluneční atmosféře s vývojem vnitřní heliosféry.

František Fárník

FOTO: ESA

Solar Orbiter je „nadupaná“ vědecká sonda Evropské kosmické agentury ESA s plánovaným startem v roce 2019, na které se podílí také Česká republika.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz