Domů     .Top
Závislost na telefonech? Vzrůstající problém!
Martin Janda 25.5.2017

O tom, že kouření způsobuje závislost, vědecká obec již dávno nepochybuje. Ovšem, podobných závislostí může být mnohem více. Jednou z nich je ta, ve které ústřední úlohu hrají chytré telefony..

Vědci z university v německém Bonnu dospěli k závěru, že používání smartphonů vyvolává stejnou závislost jako cigarety. Není přitom bez zajímavosti, že tento problém se netýká jen mladých lidí, jak by se možná dalo předpokládat. Svůj chytrý telefon nepouštějí z ruky ani padesátníci.

K výzkumu posloužila německým badatelům speciálně vyvinutá aplikace, kterou pojmenovali Menthal. Ta je schopna sledovat chování uživatelů telefonních přístrojů. Hlídá především to, jak často a jak dlouho je používají.

„Data, která jsme získali, jsou do určité míry děsivá,“ neskrýval své překvapení psycholog Christian Montag.

Ke svému údivu měl pádné důvody. Ukázalo se totiž, že lidé svůj chytrý telefon rozsvěcují každých 18 minut. A zdaleka nejde jen o telefonování či psaní textových zpráv. Často je lidé využívají jen k hraní her či bezcílnému surfování po internetu.

Desetina sledovaných pak bez pohledu na displej svého telefonu nevydržela ani deset minut.

Sami badatelé přirovnávají tento stav k závislosti na cigaretách. „Je to podobné jako u kouření. Lidé sahají po chytrém telefonu například při čekání na zastávkách, aby zabili čas,“ popisuje Montag. Zatímco pro kuřákův mozek je důležitá dávka nikotinu, uživatelé chytrých telefonů dosahují spokojenosti jiným způsobem. Například tím, že napíšou nějaký status na některou ze sociálních sítí.

Výzkum také ukázal, že silní kuřáci zpravidla nevyužívají ty nejmodernější chytré telefony a uživatelé takových telefonů jen zřídka silně kouří.

Závislost na mobilech s sebou přináší řadu důsledků. Pokud někdo v práci neustále kontroluje svůj telefon, klesá jeho produktivita. V Německu byl dokonce již zaznamenán případ, kdy člověk, který do svého mobilu zíral více než hodinu denně, byl ze zaměstnání propuštěn.

Vědci však nepodléhají pesimismu. „Za pár let bude závislost na elektronických médiích sankcionována stejně jako kouření,“ myslí si hamburský sociolog Matthias Horx. Lidé, kteří nepřetržitě zírají na svůj chytrý telefon, budou pak vnímáni jako nevzdělaní a se slabou vůlí.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz