Domů     .Top
Jaké virózy hrozí o prázdninách?
Mirka Filipová 24.5.2017

Letní prázdniny jsou pro většinu dětí tím nejoblíbenějším obdobím. Sluníčko jim však kromě letních radovánek může přinést i nepříjemné virózy. Nadměrné vystavení se ultrafialovému záření totiž snižuje obranyschopnost organismu a může přispět k rozvoji virové infekce.

K virovým potížím v létě sice nedochází tak často jako v zimě, ale pokud se objeví, neměli bychom je podceňovat. .

Infekcemi horní části dýchacích a polykacích cest (tedy oblasti nosohltanu, hltanu a hrtanu) trpíme celoročně. Kolem 70–80 % těchto onemocnění je způsobeno viry, přičemž na jaře a v létě je toto procento ještě vyšší.

Onemocnění se zpočátku projevuje pocitem pálení až bolestí v nose a nosohltanu, tělesná teplota obvykle nepřesahuje 38 °C a odeznívá do 48–72 hodin, stejně jako případné bolesti svalů, kloubů a bolesti hlavy.

Virové záněty postihují všechny věkové kategorie, přičemž u novorozenců a kojenců mohou vlivem nedostatku protilátek vést k vážnějším onemocněním. „Záněty horních cest dýchacích jsou prakticky nejčastějším onemocněním v dětském věku.

Oproti dospělým pacientům se mohou lišit svým průběhem a frekvencí výskytu. Je to dáno anatomií dětského těla a postupným vyzráváním imunitního systému, který může být navíc v letních měsících oslaben vlivem nadměrného UV záření,“ říká MUDr. Silvia Bajová, dětská lékařka z Nemocnice Na Homolce.

Nemoci z nachlazení je třeba odlišovat od chřipky, se kterou je lidé z důvodu podobných příznaků zaměňují. Obecně platí, že v případě nachlazení se příznaky rozvíjí pozvolna. Většinou se objevuje kašel, rýma nebo pálení nosohltanu a častá je i bolest v krku.

Naopak pro chřipku je typický náhlý nástup nemoci, celková malátnost doprovázená bolestí svalů a kloubů, vysoká tělesná teplota (nad 38 °C), bolest hlavy a zimnice.

„Nachlazení i chřipku způsobují viry, proto jsou proti nim antibiotika neúčinná. Naopak mohou nemocnému uškodit dalším oslabením organismu. V daných případech léčíme pouze symptomaticky, tzn. podáním léků na tlumení teploty a bolesti, případně dalších příznaků, jako jsou rýma nebo kašel.

Vhodné jsou přípravky s obsahem paracetamolu, jež mohou užívat i děti, ať už ve formě tablet, suspenze nebo čípků,“ radí MUDr. Bajová.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz