Domů     .Top
Jak poznáte zdravou kancelář? Napoví vám zelená střecha!
Pavel Šmejkal 15.5.2017

Zaměstnanci, jejich produktivita, spokojenost, loajalita a zdraví jsou základním předpokladem úspěchu každé společnosti. Bez produktivních, spokojených, loajálních a zdravých zaměstnanců nemůže v dlouhodobém horizontu obstát na současném trhu žádný podnik.

Proto roste na významu podoba konkrétního pracovního prostředí. Proto se progresivní firmy snaží vytvářet svým zaměstnancům zdravou kancelář.

Potvrzuje to i studie CBRE zaměřená na výstavbu zelených budov, a slova Michaely Nedorostové, Sustainability Consultant, Asset Services – Office, Industrial &

Residential společnosti CBRE: „Více jak 80 % zaměstnanců považuje témata spojená se zdravým pracovním prostředím za nejstěžejnější témata posledních deseti let.“.

Představte si opravdu zdravou kancelář…

Zdravá kancelář se netýká jenom samotné ergonomie pracovního místa, která mj. předchází onemocněním pohybového aparátu. Zdraví v kanceláři souvisí také s kvalitou vzduchu, tepelným komfortem, intenzitou osvětlení a dostatkem denního světla, nebo akustickou pohodou.

Nejde jenom o koncept interiéru s pracovními i odpočinkovými zónami, ale o celkové pojetí prostoru.

Komplexní pracovní prostor, se všemi svými složkami, se totiž podílí na zdraví, ale i spokojenosti, a tím i produktivitě a loajalitě zaměstnanců.

Zatímco ergonomie nebo design interiéru jsou z hlediska budovy ryze interní záležitostí, kvalita vzduchu, tepelný komfort, osvětlení nebo akustická pohoda už souvisí také s externím řešením budovy. Z velké části bude tyto faktory pozitivně ovlivňovat také zelená střecha budovy.

Zdravá kancelář pod zelenou střechou

Zelená střecha nemá jen estetickou funkci, kdy zastupuje přírodní prvky a zpestřuje životní prostředí. Nemá jen účelné využití například pro relaxaci či sportovní aktivity. Zelená střecha dokáže zlepšit mikroklima vně i uvnitř budovy, zvlhčuje vzduch a v neposlední řadě se stará o tepelnou regulaci. Zelená střecha slouží jako tepelná izolace, ale také izolace zvuková.

Jaké jsou výhody zelené střechy?

Zelená střecha zvyšuje atraktivitu budovy, zlepšuje její vzhled například tím, že snižuje podíl betonových ploch.

Zelená střecha zpříjemňuje pracovní prostředí, nejenom subjektivně, ale také objektivně.

Zelená střecha zlepšuje mikroklima, zvyšuje podíl kyslíku ve vzduchu, zvlhčuje vzduch, snižuje prašnost. Vyrovnává rozdíly extrémních teplot.

Zelená střecha funguje jako izolace – před tepelnými výkyvy, ale také izolace před UV zářením nebo jako zvuková izolace.

Zelená střecha podporuje úspory při odvádění srážkové vody do kanalizace.

Zvyšuje odolnost střechy vůči mechanickému poškození a také podporuje protipožární odolnost střechy.Zdravá kancelář odpovídá zelené certifikaciZdravá kancelář nepředstavuje pouze daný vnitřní prostor, ale veškeré prostory budovy, včetně jejího exteriéru a okolí.

Všechny tyto aspekty zohledňují tzv. zelené budovy s certifikací BREEAM nebo LEED.

Zelené budovy s certifikáty BREEAM nebo LEED musí splnit ekologické požadavky, úsporné parametry z hlediska energie a zdrojů, nebo kvalitu řízení odpadového hospodářství. Deklarují také kvalitu použitých materiálů, vnitřního prostředí i lokaci stavby.

Příkladem jsou prvotřídní kancelářské projekty v Praze – Main Point Pankrác, Trimaran na Pankráci či AFI Vokovice na Evropské ulici.

Všechny slibují energetickou náročnost G a směřují k získání certifikátu LEED Platinum. Všechny tři charakterizují zelené střechy. Pojí je důraz na pohodlí, spokojenost a zdraví svých nájemníků, společně s šetrností vůči životnímu prostředí, ale také firemnímu rozpočtu.

Main Point Pankrác doplní pražský kancelářský trh již letos. Kanceláře v komplexech Trimaran AFI Vokovice budou dostupné během roku 2018. Půjde jistě o jedny z nejlepších a nezdravějších kanceláří v Praze.

Jak vypadá zdravá kancelář v praxi?

Plocha zdravých kanceláří a také zelených střech v ČR neustále roste. Svědčí o tom například počet nových kancelářských developerských projektů, které získaly environmentální certifikaci. V posledních letech to bylo 77 % projektů.

Zelené střechy v ČR zaujímají celkem asi 130 000 metrů čtverečních (údaj z roku 2015). V databázi serveru Zelenestrechy.info je začátkem dubna 2017 celkem 254 zelených střech. Zdobí budovy zejména v Praze, také v Plzni, Olomouci nebo Ostravě.

Zelené střechy a zdravé kanceláře však najdeme i v Brně. Pojí se s nejmodernějším komplexem administrativních budov TITANIUM, který se orientuje na celkovou spokojenost svých uživatelů.

Ve zdravých kancelářích pracují i zaměstnanci společnosti Liko-S ve Slavkově u Brna.

Experimentální budova, která svým názvem odkazuje na příběh o Noemově arše, má opláštění ze svislých zahrad, tzv. živé fasády. Pyšní se energetickou soběstačností, ale také titulem Zdravá kancelář, který získala v rámci soutěže CBRE Zasedačka roku 2016.

V letošním ročníku CBRE Zasedačka roku 2017 titul Zdravá kancelář získala firma Kentico Software. Zaujala především funkčním prostorovým řešením a akustickou kvalitou kanceláří. Více najdete na webu soutěže Zasedačka roku..

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz