Domů     .Top
Jak bude svět v budoucnosti získávat a skladovat energii?
Václav Roman 5.5.2017

Odborníci z řady oborů se shodli na tom, že k bezpečnému a dlouhodobě udržitelnému zajištění dodávek energie je nutné využívání různých zdrojů, tzv. diverzifikace a to nejenom způsobů výroby, ale i způsobů ukládání.

„Pokud si má Česká republika udržet konkurenceschopnost a zachovat současný stav průmyslu, musí urychleně během příštích pěti až deseti let vybudovat decentralizovanou energetiku,“ zaznělo v přednášce Hynka Berana z Českého institutu informatiky robotiky a kybernetiky ČVUT v Praze.

Beran dále nastínil souhrnnou analýzu současného energetického mixu České republiky. Aby se zamezilo kolísání sítě, lze volit různé strategie. Jednou z možností je omezování spotřeby, čímž lze zajistit rovnoměrný odběr bez velkých výkyvů.

Nejlepší je přesunout odběr do doby mimo špičku, čehož lze dosáhnout nastavením různých tarifů.

Instalovaný výkon energetické soustavy musí pokrýt odběr ve špičce. Přičemž zdroje, které pokrývají špičky nejsou po většinu dne využívány. Jedná se například o přečerpávací elektrárny (Dlouhé Stráně v Jeseníkách) a přehradové elektrárny, které umožňují rychlé najetí výkonu.

Každá země má svá specifika, to platí i o stavu její energetiky. Zatímco solární boom Českou republiku neminul a pole se před několika lety nezazelenala, nýbrž proměnila v obrovská zrcadla, tak využívání větrné energie ustrnulo na mrtvém bodě.Na rozdíl od sousedního Německa. „Malé využití větrné energie v ČR souvisí s nízkou rychlostí větru,“ poznamenal německý výzkumník Christoph Pellinger z Die Forschungsstelle für Energiewirtschaft (Výzkumný ústav pro energetiku). Jako řešení navrhl použití speciálních typů větrníků, které jsou konstruované pro nízké rychlosti větru.

Zdroj: Portál TZB-info.cz

S obnovitelnými zdroji velice úzce souvisí baterie, které dokážou uložit nadbytečnou energii a dodat ji do sítě až v případě potřeby. Baterii, kterou lze takto ze solárními panely zkombinovat, představil na workshopu Jan Procházka, generální ředitel společnosti HE3DA.Technologie nových baterií umožňuje nastavení tloušťky elektrod dle požadavků odběratele.

Tím pádem se tyto baterie mohou stát řešením pro velké množstí odvětví. Mohou například najít uplatnění v elektromobilech, a to nejen kvůli své kapacitě, ale především díky rychlosti nabíjení. Ze 70 % byla baterie nabita za 15 minut (z 90 % za půl hodiny).

Životnost je uváděna přes 5000 nabíjecích cyklů a účinnost přes 95 %. Krom toho jsou baterie odolné vůči přepětí, mají nízký odpor a účinné chlazení.

Energii je možné získávat i ze zdrojů, které považuje leckdo za zcela odepsané. Z odpadů. Podle Petra Stehlíka z Vysokého učení technického v Brně lze jejich správným využitím pokrýt až 4,5 % světové spotřeby energie.

Pracovníci spalovny mohou měnit cíleně poměr vyrobeného množství tepla a energie. „Moderní spalovna dokáže zpracovat 100 tisíc tun odpadu za rok a její účinnost je okolo 20 %,“ vysvětluje Stehlík.

Zatímco dnes je dominantní skládkování, během několika let může být všechno úplně jinak. Využití odpadů bude mít nadále rostoucí trend.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz