Domů     .Top
5 největších sázek historie světa

komerční sdělení

Sázky jsou s námi od nepaměti. Od prvních sázek na atletické závody ve starém Řecku, přes sázky na první předchůdce dostihů – závody vozů tažených koňmi za dob antických Římanů, až po populární gladiátorské hry.

To byla ostatně jedna z oblíbených kratochvíli římských panovníků v době volna – například císaře Augusta.

Za údajně první sportovní sázku se považuje souboj koní jistého Haverse a Prettymana v Londýně v roce 1635. Oba vsadili stejnou sumu, tudíž byli sobě navzájem i bookmakery. Kurzy tenkrát ještě neupravovali podle favoritů, sportovní sázení němělo žádný systém a tak měli shodnou možnost výhry  2:1.

Nicméně moderně chápané sázení je vynález 19. století lokalizovaný do dobové Anglie na soutěže v tenkrát velmi populárním rychlochůzi. To se postupně rozšířilo i do USA, kde byla rychlochůze rychle nahrazena sporty jako basebal a basketbal.

Ve 20.století se objevila dost možná nejvýznamnější změna v oblasti hazardu – tzv. „point spread“ sázky, které zapříčinili masivní popularizaci hazardu. Hráči si totiž mohli vsadit na svůj oblíbený tým v rozdílném kurzu a také např. na výši skóre.

To potvrzují i data založení všech nejznámějších sázkovek současnoti (konec 19.století začátek 20. století).

V našich luzích a hájích se první sportovní (rozuměj legální) sázky objevily v roce 1989 v pražské Chuchli. Právě několik bookmakerů z Chuchle v čele s budoucím prezidentským kandidátem Michalem Horáčkem založilo už v roce 1990 sázkovou kancelář Fortuna.

Dnes funguje na trhu kurzového sázení v ČR několik velkých společností, které vykazují obrat kolem 12 miliard korun ročně.

První online sázky jsme mohli zaznamenat zhruba v polovině 90. let minulého století. Nabídky i finanční pobídky jsou s dnešními nepatrnými bonusy neporovnatelné. Možná i proto bylo na území USA v roce 2006 plošně zakázán online gambling. V rámci evropského regionu se vzhledem k silné tradici ve sportovním sázení něčeho takového jistě do budoucna obávát nemusíme.

Navíc v dnešní digitální době v podobě informačních webů roste informační servis pro sázející hráče.

O historických výhrách a antickém řecku či římě se bohužel žádné záznamy nedochovaly, zde Vám proto nabídneme 5 nejšílenějších výher posledních dvou dekád.

Africký šampionát národů 2010

V průběhu zápasu Angola vedla nad Mali v 74 minutě už 4:0. Ve fotbalovém světě téměř naprosto nezvratný výsledek. To nicméně nedradilo jednoho nadšence od sázky 8 dolarů na konečnou remízu 4:4 při kurzu 1000 ku 1. Mali se vzchopilo a za 16 minut předvedlo jedno z nějvětších vzepětí ve fotbalové historii a srovnalo. 8000 dolarů v kapse!

Anglie, 1996 dostihový žokej Frankie Dettori

Italský žokej Frankie Dettori za svou kariér vyhrál přes 500 dostihů. Ale největší počin se mu povedl v roce 1996, kdy vyhrál všech 7 závodů na britském dni šampionů. Jistý Darern Yeats měl z jeho životního úspěchu nemenší radost, jelikož na téměř nesmylsný kurz 25 000 ku 1 náhodou z recese vsadil poměrně slušných 59 liber.

Výplata 550 823 liber (v té době téměř 45 milionů korun) ho ale jistě potěšila neméně.

Saratoga Springs, USA, 28 srpna 2008 

Jedno lethího odpoledne vsadili dva pánové na tzv. „superfectu“ – což je sázka, kdy uhádnete všechny 4 koně v dostihu na prvních 4 místech (musí doběnout v přesném pořadí). Oba pánové vsadili na ne zrovna favority dostihu (kůň, který dostih vyhrál měl před startem kurz 88:1) a povedla se jim životní trefa za 10 US centů (cca 2,5Kč v dnešním kurzu).

V kombinovém kurzu za všechny 4 uhádnuté koně jim sázková kancelář (každému) musela vyplatit 76 tisíc dolarů ( téměř 2 miliony korun).

Anglie, Liverpool, 2005

Jistý Adrian Haywear měl prý sen o velmi známém hráči Xabi Alonsovi, že během nadcházející sezony skóruje z vlastní poloviny hřiště.

Kurz 125:1 ho nikterak neodradil a vsadil rovných 200 liber. V lednu následujícího roku Xabi skóroval v FA Cupu proti Luton Townu z vlastní poloviny a 25 tisíc liber už nemohlo Haywardovi uniknout.

Anglie, Staffordshire, 2001

Už je to skoro 20 let, co jistý Mick Gibbs, klempíř z hrabství Staffordshire vsadil 30 pencí (asi 10Kč) na vítěze v celkem 15 fotbalových zápasech. Šance na úspěch? 1 ku 1666666 . Poslední 15 zápas, který mu zbýval bylo finále ligy mistrů v roce 2001 – Bayern proti Valencii.

Zápas šel přes prodloužení až k penaltám a nakonec Bayern zvítězil a poslal Mickovi dárek v hodnotě 500 000 liber (v dobovém kurzu téměř cca 40 milionů Kč.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz