Domů     .Top
Rok 2017 v kosmonautice: smělé plány i nejistota
Martin Janda 20.3.2017

Rok 2017 je realitou a řada vědních i technických oborů jej vyhlíží s očekáváním. To se pochopitelně týká i kosmonautiky. Jaké nové kapitoly ve výzkumu vesmíru můžeme tedy v tomto roce očekávat?.

Změny nastanou zejména v americkém kosmickém programu, což souvisí s nástupem nového prezidenta do Bílého domu. Ale nejen Američané mají svůj kosmický program…

Původně měli začátek kosmonautického roku 2017 obstarat Evropané ve spolupráci s Japonci. Na únor byl naplánován start sondy BepiColombo, jejímž cílem je první planeta sluneční soustavy Merkur. Do aparátu sice již byly nainstalovány iontové motory, avšak technické obtíže start nakonec odložily.

Podle současných předpokladů by se BepiColombo na svou cestu měl vydat až v dubnu 2018, přičemž na dráhu kolem Merkuru by měl být po několika průletech definitivně naveden v roce 2024. To ovšem neznamená, že v roce 2017 bude Evropská kosmická agentura (ESA) odpočívat.

Pod taktovkou Evropanů bude vyneseno do kosmu několik komunikačních družic a také vesmírných observatoří.

Jedním z vrcholů evropského snažení bude zářijový start rakety Arianne 5, který do kosmu vynese další čtyři satelity pro navigační systém Galileo.

Ruský kosmický program přes četná bombastická prohlášení vicepremiéra Dmitrije Rogozina dlouhou dobu stagnuje. Rogozin několikrát oznámil záměr Ruska vybudovat na Měsíci ruskou základnu, nakonec i on musel poněkud brzdit.

„Nikdo si nedovede představit, jak by se v současných podmínkách realizoval tak nákladný projekt, jako je dopravení lidské posádky na Měsíc.

Ať to označíme za zrušení, nebo odklad, je jasné, že dobytí Měsíce se nekoná,“ napsal deník Izvestija. Na rok 2017 Rusko neplánuje vyslání sondy k některému z těles sluneční soustavy. Ostatně poslední úspěšnou misi tohoto druhu si Moskva připsala před více než třiceti lety v roce 1984. Ruské rakety se v následujícím roce budou starat především o dopravu k Mezinárodní kosmické stanici ISS. Kromě toho Rusové plánují vyslání dalších družic navigačního systému GLONASS a také několika vojenských a telekomunikačních satelitů.

Do kosmu již nějakou dobu směle nahlížejí i asijské státy. Zvláště Číňané se snaží vyrovnat Rusům a zejména Američanům. Peking buduje svou orbitální stanici Tchien-kung 2 a právě na ni klade ohromný důraz.

V létě Číňané hodlají pomocí rakety Dlouhý pochod 7 otestovat přepravní opakovaně použitelnou loď Tchien-čou 1.

Kromě toho Čína vyšle na orbitu i další vojenské a špionážní satelity. Ani Japonci nezahálejí. Ti mimo jiné chystají vypuštění sondy SLATS, která má zkoumat změny v zemské atmosféře.

S pomocí evropských, amerických a ruských raket se vesmír otevírá i dalším zemím. V roce 2017 vyšlou do kosmu své přístroje státy, o kterých se nedá říci, že by patřily mezi kosmické velmoci.

A tak kolem Země budou kroužit satelity z Bulharska, Lucemburska, Španělska, Sjednocených arabských emirátů, Bangladéše a možná i Ázerbajdžánu.

USA v poslední době zaznamenaly ve vesmíru dva velké úspěchy v podobě sond New Horizons a Juno. Avšak nad budoucím americkým vesmírným programem se nyní vznáší řada otazníků. Nástup nového prezidenta Donalda Trumpa může znamenat zemětřesení v celém kosmickém segmentu.

Trump již naznačil, že NASA by neměla zkoumat planetu Zemi a chystá se omezit zejména programy, které se týkají sledování životního prostředí a klimatických změn.

Spíše se chce z prestižních důvodů věnovat průzkumu vzdálenějšího vesmíru a vysílání pilotovaných letů k Měsíci a posléze i dál. Zároveň však Trumpův návrh rozpočtu znamená pro NASA mnohem méně financí než doposud.

Do kosmického programu ještě ve větší míře než dosud začnou pronikat soukromé společnosti. Zvláště bude zajímavé sledovat práci společnosti SpaceX, která hodlá vyslat v příštím roce lidi k Měsíci.

V roce 2017 se Američané budou věnovat dalšímu vývoji nosné rakety Space Launch System. Z plánovaných misí pro toto období stojí za zmínku vynesení satelitu Transiting Exoplanet Survey Satellite, který má za úkol sledovat exoplanety.

Podobně jako ostatní mocnosti, ani Američané nezůstanou jen u vědeckých programů, ale v roce 2017 vyšlou na oběžnou dráhu kolem Země navigační a vojenské satelity.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz