Domů     .Top
Tajemný původ egyptské dýky
Mirka Filipová 11.3.2017

Na poslední odpočinek byl mocný faraon bohatě vybaven. Poklad obsahoval šperky, sošky i amulety. Kromě toho se ale po boku Tutanchamonovy mumie našly i dvě dýky. Jedna z nich mátla archeology už od 30. let. Nyní se ukázalo, že oprávněně – má totiž původ ve vesmíru..

Tutanchamonova hrobka byla objevena v roce 1922, o tři roky později egyptologové v čele s Howardem Carterem (1874 – 1939) spatřili mumii faraona obklopenou pokladem. Za nejvýznamnější předmět, kterým byl vládce na posmrtný život vybaven, je považována zlatá maska. Každý předmět z výbavy je ale naprosto jedinečným unikátem.

Nejtajemnějším artefaktem z Tutanchamonova pokladu je jedna z dýk. Zlatou rukojeť zbraně zdobí ornamenty a zakončuje křišťálová hlavice. Čepel vypadá jako z obyčejného železa. I když ale více než 3 000 let ležela v hrobce, nejsou na ní patrné známky rzi.

Z tohoto důvodu se už od objevu záhadného artefaktu uvažovalo o možnosti, že je ostří vyrobené z materiálu, který nemá původ na zemi. Jako nejslibnější se jevila možnost, že by byla čepel dýky vytvořena z meteoritu.

Až do současnosti vědci neměli k dispozici technologie, jak teorii ověřit. Nyní jim ale metoda rentgenové fluorescenční spektrometrie (XRF) umožnila podívat se na přesné chemické složení kovu.

Zbraň vyrobena z meteoritu Kharga

Díky moderní technologii vědci zjistili, že kov, z něhož je čepel vyrobena, obsahuje vysoký podíl niklu a stopy kobaltu. Takové složení jasně ukazuje na vesmírný původ materiálu.

Experti proto neváhali a začali pátrat po původu meteoritu. Otestovali složení všech nalezených „vesmírných kamenů“, které dopadly do okruhu 2 000 kilometrů od Rudého moře. Z 20 takových meteoritů se odborníkům skutečně podařilo identifikovat pravděpodobný zdroj, ze kterého egyptští kováři kolem roku 1 300 před naším letopočtem, vytvořili pro svého panovníka rituální zbraň.

Meteorit nese jméno Kharga. Nalezen byl už v roce 2000 přibližně 240 kilometrů od Alexandrie u přístavného města Mersa Matruh. Čepel dýky i meteorit mají téměř totožné složení.

Pokud se archeologům podařilo najít zdroj „vesmírné“ dýky, jedná se o skutečně výjimečný objev. Nevysvětluje to ale, proč Egypťané vytvářeli artefakty z meteoritů. Tutanchamonova dýka totiž není jediným předmětem, který nemá původ na Zemi.

Kov z nebes vzácnější než zlato

V roce 2013 bylo v Severním Egyptě poblíž Nilu nalezeno devět černých korálků. Ukázalo se, že ani jejich materiál není pozemský.

Pro archeology se tak otevřelo několik otázek. Jaký symbolický význam měly věci vyrobené z meteoritů? Jak dávní kováři zpracovávali neznámý materiál? Věděli, že nepochází ze Země?

Na některé z nich egyptologové znají odpověď. Doslovný překlad hieroglyfického symbolu pro železo je údajně „kov z nebes“. Také astronomická mytologie Egypťanů napovídá, že dobře znali původ kovových kamenů, které občas v okolí našli.

Většina vědců se také shoduje, že pro obyvatele starověkého Egypta měly meteority důležitý symbolický význam. Předměty z nich vyrobené byly pravděpodobně využívány při různých rituálech jako ceremoniální artefakty.

Záhadou stále zůstává, jakým způsobem Egypťané zpracovávali meteoritický kov, se kterým měli pouze velmi málo zkušeností. Pravděpodobné ale je, že měli dávní mistři postupy, jak se vypořádat i s tímto, tehdy nepochopitelně složitým, procesem výroby.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz