Domů     .Top
Vědci zkoumají mumii legendárního barona Trencka
Václav Roman 3.3.2017

Na projektu s názvem Antropologický, soudně-lékařský a historický výzkum mumie barona Trencka spolupracuje Muzeum města Brna s Kapucínskou hrobkou, Masarykovou univerzitou (MU) a Nemocnicí Bohunice.

„Je to pro nás jedinečná příležitost podívat se na vojáka z 18. století. Doufáme také, že padnou některé mýty, které kolem mumie barona Trencka panují. Například už teď, po skenování, je zřejmé, že v jeho těle není žádný projektil, který mu tam měla zůstat po zásahu kulkou,“ uvedl koordinátor projektu Petr Vachůt, náměstek pro odbornou činnost Muzea města Brna.

Mumie byla vystavena mnohem vyššímu rentgenovému záření než lidé při běžném vyšetření.

Na snímcích bylo mimo jiné vidět, že baronu Trenckovi chybí dva články palce na levé ruce. Jde o chybějící prst, který se za nejasných okolností dostal před desítkami let do sbírek Muzea města Brna. Vědci dnes už vědí, že palec byl ukroucený.

Před smrtí se baron těšil dobré kondici

Podle přednosty Kliniky radiologie a nukleární medicíny FN Brno a také vedoucího Katedry zobrazovacích metod Lékařské fakulty MU Vlastimila Válka byl baron Trenck těsně před smrtí v dobré kondici.

„Překvapil mě například nádherně zachovalý chrup. Na lebce neměl žádné deformity. Na kostech jsou nějaká zranění vidět, například zlomenina dolní končetiny nad kotníkem, která byla velmi dobře zhojená,“ popsal první výsledky Válek. 

Výsledkem budou nejen možná zpřesnění historických informací, ale v budoucnu také 3D model Trenckova těla i obličeje, na kterém se budou podílet odborníci z katedry počítačové grafiky Fakulty informatiky MU.

Před necelými dvaceti lety mumii přímo v hrobce studoval přednosta ústavu soudního lékařství MU Miroslav Hirt. „Dělali jsme především antropologickou analýzu a teď se chystáme na genetické vyšetření.

Rádi bychom uzavřeli kapitolu pochybností o tom, zda k sobě hlava a tělo patří,“ podotkl Hirt.

Na to vše budou vědci hledat odpovědi v následujících měsících, kdy budou zpracovávat téměř čtyřicet tisíc snímků z CT vyšetření a další stovky fotografií z fotogrammetrické dokumentace, kterou provedli antropologové přímo v Kapucínské hrobce.

 Kdo byl baron František Trenck?

Svobodný pán František Trenck (1711 – 1749) byl vojenským velitelem pandurů, který bojoval v ruské a rakouské armádě. Pro neshody byl nakonec v roce 1745 odsouzen k smrti. Trest mu byl zmírněn o rok později na doživotí, odsouzenec skončil ve vězení na brněnském Špilberku.

Na sklonku života se dal na pokání a nechal se pohřbít v kapucínské hrobce, kde bylo jeho tělo přirozeně mumifikováno. Po 268 letech nerušeného odpočinku byla jeho mumie přemístěna z kaple k pečlivému vědeckému prozkoumání.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz