Domů     .Top
Umělá inteligence brzy ovládne finanční trhy
Pavel Šmejkal 23.2.2017

Příštím vlkem z Wallstreet téměř jistě nebude člověk, ale robot. Přesněji řečeno algoritmus vytvořený umělou inteligencí. Již nyní existuje řada obchodních robotů, kteří uskutečňují milióny transakcí denně.

Již brzy také kontrolní orgány vypustí do světa vlastní umělou inteligenci, která bude na finanční trhy dohlížet. Člověk tak nebude zapotřebí..

Doslova každým rokem se vývoj umělé inteligence posunuje mílovými kroky kupředu. První významnou vlaštovkou s umělou inteligencí, která prolétla médii, byla zpráva z roku 1996, kdy program Deep Blue společnosti IBM rozprášil v šachu světového velmistra Garryho Kasparova. Od té doby zájem o rozvoj umělé inteligence raketově stoupá.

O tom, že vznik neurálních sítí, díky kterým je vývoj umělé inteligence možný, se chýlí téměř ke konci své cesty, svědčí také programy jako DeepStack nebo Libratus. Právě tyto algoritmy na začátku roku 2017 slavily velký úspěch, když dokázaly vyhrát několik pokerových turnajů.

Poker je totiž na rozdíl od šachů hra neúplných informací, program totiž musí umět napodobit lidskou intuici a schopnost učit se.

Umělá inteligence na finančních trzích

To pravé využití pro integraci umělých neurálních sítí našli brokeři na finančních trzích. Již v roce 2014 více než 75 % všech obchodů byly uskutečňovány počítači.

První robotičtí obchodníci povstávají již v 90. letech 20. století. Vznikají tak programy jako SFIartificial life, které mají ovšem do umělé inteligence velmi daleko.První algoritmy sice zvládnou, více či méně, úspěšně analyzovat a predikovat vývoj podkladových aktiv, ještě jim ale stále chybí schopnost učit se a odhadnout tak, které socio-ekonomické fenomény budou mít na daný derivát vliv.

Právě schopnost učit se nové věci a analyzovat chybové rozhodnutí je současným imperativem při vytváření neurálních sítí. Nové umělé inteligence jsou tedy takovým hybridem mezi algoritmy založenými na genetické evoluci a zároveň využívají sítě pravděpodobnostní logiky.

Jakkoliv to zní fantasmagoricky, tyto programy již na finančních trzích reálně fungují. Minimálně od roku 2016 je využívá alespoň 6 investičních společností po celém světě.

Ani roboti nového milénia nezvládnou vše

Nechat za sebe obchodovat roboty ovšem nemusí být vždy nejrozumnější řešení. Například v roce 2012 přišla makléřská společnost Knight Capital díky chybě v algoritmu o něco málo přes 400 miliónů dolarů.

A to za pouhých 30 minut obchodování. Chyby dělají i lidé, většinou ne v takovém rozsahu.

Právě tyto nedostatky vyvolávají pochybnosti o stabilitě automatizovaných obchodníků. Ve ztrátě totiž není samotný obchodník, ale trpí tím celý finanční trh. Ten se pak stává více volatilní, a tedy rizikový.

Aby se podobným událostem předešlo, začaly se v následujících letech využívat také algoritmy řízení rizik. Ty fungují paralelně s umělou inteligencí, která má primárně vyhodnocovat trh a hledat vhodné vstupy do obchodu. Laicky řečeno, robot hlídá robota.

Umělá inteligence jako hlídací pes finančních trhů

Na finančních trzích nicméně nebude umělá inteligence jen obchodovat, ale již velmi brzy je také střežit. Od letošního roku začíná Financial Industry Regulatory Authority (FINRA) testovat novou umělou inteligenci, která bude vyhledávat podezřelé vzory obchodování.

FINRA hodlá do databáze umělé inteligence implementovat celkem 270 vzorů. Tyto vzory pak bude vyhledávat ve více než 50 miliardách finančních operacích denně.

Půjde ovšem o smíšený kontrolní systém, kdy úkolem umělé inteligence bude nalezení podezřelé série obchodů, které nahlásí příslušnému oddělení. Budou to nakonec až lidé, kteří rozhodnout o tom, jestli se skutečně jedná o nekalé obchodování či nikoliv.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz