Domů     .Top
Nemoc králů je na vzestupu
Mirka Filipová 23.2.2017

Za přezdívkou nemoc bohatých nebo nemoc králů se skrývá metabolické onemocnění dna. Ta už ale není jen „výsadou“ majetných osob. Choroba dnes postihuje 1 – 2% dospělé populace západního světa a počet případů každoročně roste..

Dnu má na svědomí kyselina močová. Když je jí v krvi nadbytek začne vytvářet krystalky, které se usazují v kloubech. Tělo na přítomnost krystalků reaguje zánětlivou reakcí a výsledkem jsou pak zarudlé a velmi bolestivé otoky kloubů.

Propuknutí nemoci může mít řadu příčin. Velkou roli hrají například genetické predispozice. Náchylnější k onemocnění jsou také muži starší 40 let. Dalším rizikovým faktorem je ale životní styl. Choroba ohrožuje hlavně osoby, které nadměrně konzumují maso a alkohol. Šťastnou kartou není ani obezita.

Právě tyto přitěžující okolnosti v minulosti pokřtily dnu na nemoc králů. Dostatek jídla, alkoholu a strava bohatá na maso byly totiž dříve výsadou majetných lidí. Existuje tak celý zástup historických postav, které se s dnou potýkaly. Mezi ty nejznámější patří například anglický král Jindřich VIII. (1491 – 1547).

Příběhy dvou tlustých panovníků

Na většině portrétů je Jindřich VIII. zachycen jako obtloustlý muž. Není také divu. Historické prameny ho totiž popisují jako labužníka a velkého jedlíka. Během dne si dopřával obrovské porce jídla, při nichž nechyběl ani alkohol.

Stejně na tom byl i další milovník jídla a dobrého pití – panovník Spojeného království Velké Británie a Irska Jiří IV. (1762 – 1830). V době vlády Jiřího IV. byl už dostupným lékem na potíže spojené se dnou kolchicin.

Účinná látka byla původně vytažena z ocúnu a působila protizánětlivě. Zda panovník tento lék znal a užíval, ale není jasné. Z historických pramenů je nicméně doložené jeho užívání laudana. Směs alkoholu a opia byla rozšířeným „lékem“ na bolesti všeho druhu.

Dna u panovníka propukla kolem 50. roku života a sužovala ho až do smrti. V boji s nemocí mu nepomáhala ani velká nadváha. V době smrti panovník vážil téměř 140 kilo.

Jak si Franklin povídal s nemocí

Nemocí netrpěli pouze králové. Další známou osobou, která se potýkala se dnou, byl americký státník Benjamin Franklin (1706 – 1790). Ten je dokonce autorem eseje nazvaného „Rozhovor mezi Franklinem a dnou“, ve kterém státník píše, že příčinou nemoci je u něj zřejmě sedavý životní styl a obliba vína. Podle biografií totiž Franklin údajně vypil až dvě láhve tohoto nápoje denně.

Dnes už dna dávno není výsadou majetných osob. Podle odborníků její výskyt roste hlavně v souvislosti se západním způsobem života. Nadměrný přísun potravin, hlavně masa a uzenin, omezený pohyb a velká konzumace alkoholu, to vše jsou důvody, proč výskytu dny každým rokem přibývá.

Bez léčby se přitom choroba může rozvinout do chronického stádia, kdy dochází k poškození kloubů, které může vést až k deformaci. Častou komplikací nemoci jsou také ledvinové kameny. Akutní záchvaty dny jsou navíc velice bolestivé.

K léčbě se používají protizánětlivé léky a kortikosteroidy. Aby podobná léčiva ale nebyla potřeba, měli by lidé dbát na prevenci a omezit nezdravý způsob života.

reklama
Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz