Domů     .Video
Vybroušená krása
Pavel Šmejkal 18.2.2017

https://www.youtube.com/watch?v=5joTUVBYFOk

Diamant je nejtvrdší známý přírodní minerál. Jde o krystalickou formu uhlíku. Jednotlivé krystaly mohou být oktaedrické (osmistěnné), dodekaedrické (dvanáctistěnné) či krychlové. Výbrus představuje způsob, jak původní minerál vytvarovat a vyleštit až do konečné podoby.

S rozvojem technických možností a také s rozšiřujícími se znalostmi optiky se ve středověku začaly diamanty brousit tzv. fazetovým (tabulkovým) broušením. Nejdříve se brousily jen dvě protilehlé plochy, později se přistoupilo k vytváření dalších pravidelných linií, a vznikly tak dnes již klasické výbrusy.

Asi nejkrásnější z nich objevil na konci 17. století italský klenotník Vincente Peruzzi. Jde o tzv. briliantový výbrus, jímž se dodnes brousí většina diamantů. Minerál opracovaný za pomoci této metody je kulatý a má 33 vybroušených fazet (plošek) v horní části a 25 fazet v části spodní.

Úhly výbrusu jsou vypočítány přesně tak, aby se světlo vstupující fazetami dovnitř, v briliantu lámalo a vycházelo jeho vrcholem opět ven. Proto brilianty na světle skutečně září.

Hmotnost diamantů se udává v karátech. Jeden karát odpovídá hmotnosti 0,2 gramu. Rozříznutí průměrného diamantu trvá až 4 hodiny a leštění diamantu o váze 1 karátu trvá 3 – 4 hodiny. K řezání se používá bronzový kotouč a diamantový prach, k leštění pak kotouč litinový a diamantový prach.

reklama
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz