Domů     .Top
V milovické rezervaci bylo pokřtěno první zubří mládě
Václav Roman 17.2.2017

V rezervaci nacházející se v prostorách bývalého vojenského prostoru Milovice-Mladá bylo pokřtěno první zubří mládě, které se zde narodilo. Zubří slečna dostala do vínku jméno Tula, což znamená klidná a pokojná.

Jejími kmotry se stali ministr životního prostředí Richard Brabec a starosta Benátek nad Jizerou Jaroslav Král..

Zubří samička se narodila 26. května loňského roku. Její matka přijela březí již z polské rezervace, odkud pochází. „Mláděti se velmi dobře daří a výborně se začlenilo do hierarchie stáda. Pro někoho může být překvapivé, že jako jeho nejmladší člen není na společenském žebříčku skupiny nejníže.

Je to dáno také tím, že jeho matka je ve stádě dominantní samicí,“ konstatoval Karel Bendl, ředitel společnosti Správa městských lesů Benátky nad Jizerou, která zajišťuje chovatelský dohled v rezervaci.

Zubři se nacházejí v části rezervace, která sousedí s městem Benátky nad Jizerou. „Křtiny zubřího mláděte jsou hlavně signálem do budoucnosti. Adaptabilnost a další rozšiřování stád velkých kopytníků potvrzuje smysluplnost a naplňování projektu, kdy se vracíme k obnově původní vegetace v této přírodně cenné a těžce zkoušené lokalitě,“ uvedl starostka Benátek nad Jizerou Jaroslav Král.

Zubři patří k nejohroženějším druhům zvířat v Evropě, na počátku 20. století je lidé téměř zcela vyhubili. Díky záchranným projektům na návrat těchto velkých kopytníků do krajiny je možné dnes u nás zubra vidět nejen v zoologických zahradách, ale žije i „polodivoce“ ve svém přirozeném prostředí.

„Tito velcí kopytníci byli po staletí součástí naší krajiny. Je proto dobře, že se do ní v posledních letech vracejí a pomáhají tak mimo jiné zachovat cenná travní společenstva v České republice. Nejnovějšímu přírůstku do milovického stáda – zubří slečně Tule přeji, aby v duchu svého jména mohla svůj vegetariánský život na místních travinách vést bez konfliktů, které poznali její předci při střetech s člověkem,“ řekl ministr Richard Brabec.

„To, že se zubři a další druhy velkých kopytníků v rezervaci rozmnožují, potvrzuje, že tu našli výborné podmínky,“ podotkl Dalibor Dostál, ředitel společnosti Česká krajina.

Rezervace se stala prvním místem na světě, kde žijí všechny tři druhy původních velkých kopytníků Evropy. V bývalém vojenském prostoru se v současnosti nachází rezervace na 160 hektarech. Nyní tam na dvou pastvinách žije 30 dospělých divokých koní a sedmnáct hříbat, osm dospělých zubrů a jedno zubří mládě a šest dospělých zpětně šlechtěných praturů a pět pratuřích mláďat.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz