Domů     .Top
OBRAZEM: Ikonické momenty historie – 3. díl
Martin Janda 15.2.2017

Fotografie má neopakovatelné kouzlo zachytit prchavý moment, který se ihned poté stává součástí minulosti. A tak i po dlouhých letech si lze připomínat chvíle a okamžiky, které psaly dějiny..

56 vítězství, 5 proher. Taková byla bilance Muhammada Aliho v profesionálním ringu. K tomu je třeba ještě připočíst zlato z olympijských her v Římě z roku 1960. Snímek z roku 1966 zachycuje Aliho ve vítězném gestu poté, co způsobem k.o. porazil Clevelanda Williamse.

Královský summit aneb devět korunovaných hlav na jediné fotografii. V horní řadě zleva norský král Haakon VII., bulharský car Ferdinand, portugalský král Manuel II., německý císař Vilém II., řecký král Jiří I. a belgický král Albert I. V dolní řadě zleva sedí španělský král Alfons XIII., britský král Jiří V. a dánský král Frederick VIII. Snímek byl pořízen v Londýně v roce 1910 při příležitosti pohřbu britského krále Edwarda VII. Již zanedlouho poté kromě španělského, norského a dánského panovníka byli všichni ostatní vtaženi do víru první světové války, a to ať na jedné či na druhé straně.

Momentka z vietnamské války. Konfikt v tehdy rozděleném Vietnamu na komunistickou severní a proamerickou jižní část oficiálně vypukl v roce 1965. Zpočátku měli převahu Američané, ale proti taktice Vietkongu, který vedl odlišný druh války (zdlouhavý, polopartyzánský způsob drobných nebo středních útoků, pastí na cestách, nášlapných min apod.) americké síly nedokázaly účinně vzdorovat.

Navíc proti válce vystupovalo stále více lidí v samotných USA. Američané se z Vietnamu nakonec po podepsání Pařížských smluv v roce 1973 stáhli. Hlavní město Jižního Vietnamu Saigon padlo v dubnu 1975, čímž se Vitenam sjednotil pod komunistickou nadvládou.

Ztráty na obou stranách byly obrovské: 250 tisíc mrtvých jižních Vietnamců, 58 tisíc Američanů a více než milion padlých Vietnamců ze severu.

Francouzka obviněná z kolaborace s nacisty je stříhána dohola. Kromě veřejného stříhání pak na ženy čekal ještě pochod hanby ulicemi města. Tímto martyriem si prošlo na 20 tisíc žen, řada z nich ovšem byla z kolaborace obviněna neprávem.

Jeden z architektů holocaustu Adolf Eichmann v izraelském vězení. Eichmannovi se po válce před spravedlností podařilo uprchnout, avšak v roce 1960 jej z Argentiny unesla izraelská tajná služba Mossad. O rok později byl odsouen k trestu smrti.

Následník rakousko-uherského trůnu František Ferdinand d’Este se svou ženou Žofií 28. června 1914 v Sarajevu krátce předtím, než oba zasáhly kulky vystřelené srbským nacionalistou Gavrilem Principem.

Snímek pracovního stolu Alberta Einsteina vznikl jen pár okamžiků po vědcově smrti v roce 1955.

Vražda židovské ženy a jejího dítěte spáchána speciálními nacistickými jednotkami Einsatzgruppen na Ukrajině v roce 1942. Z detailních hlášení, které Einsatzgruppen během svých operací posílaly nadřízeným do Berlína, vyplývá, že celkový počet obětí zavražděných těmito mobilními komandy dosáhl jednoho a půl milionu osob, z převážné většiny Židů a také Poláků.

Šestnáctiletý Hans-Georg Henke zajatý 3. dubna 1945 americkou armádou. V předsmrtných křečích posílal nacistický režim do bojů na všech frontách i děti…

Během druhé světové války byly nylonové punčochy nedostatkovým zbožím. A tak si ženy alespoň nechaly na zadní stranu nohy malovat švy.

Něžná modrooká blondýnka? Samozřejmě, ale také přesná a nelítostná ostřelovačka. Róza Šanina byla původně učitelkou v mateřské školce, ale po napadení SSSR Němci tak jako mnoho jiných žen vstoupila do armády.

Stala se z ní snajperka, která se stala postrachem Němců. Zabila jich nejméně 59. Róza padla 28. ledna 1945, když zachraňovala raněného spolubojovníka.

Setkání sovětského a východněmeckého vůdce Leonida Brežněva a Ericha Honeckera v roce 1979.

Sovětští a němečtí vojáci v přátelském rozhovoru v Brestu v roce 1939. V srpnu toho roku představitelé nacistického Německa a Sovětského svazu podepsali smlouvu o neútočení, v jejímž tajném dodatku si zároveň rozdělili východní Evropu.

Prvního září Němci napadli Polsko. Hitlerovi sice nevyšel předpoklad, že mu Velká Británie a Francie nevyhlásí válku, ale zas tolik ho to mrzet nemuselo. Západní spojenci zůstali jen u lokálně omezených akcí a shazování letáků.

Moskvu rychlý postup německých vojsk Polskem zaskočil, německá armáda již operovala na území, které podle tajného protokolu mělo připadnout Sovětům. A tak 17. září 1939 pod záminkou ochrany běloruské a ukrajinské menšiny napadl SSSR Polsko také.

Poláci, kteří se statečně bránili Němcům, měli na východní hranici jen malé rezervní jednotky. 28. září kapitulovala Varšava, 29. září pevnost Modlin, 2. října obránci poloostrova Hel. Poslední organizované polské oddíly se vzdaly 5. října, Poláci však okamžitě zahájili podzemní válku.

Tažení sovětských vojáků během 2. světové války přineslo nejen řadu hrdinských příběhů, ale také utrpění spoustě žen. Na dobytých územích došlo ke dvěma milionům případů znásilnění, jen v Berlíně pak bylo znásilněno 100 000 dívek a žen.

Oslavy konce války na Rudém náměstí v Moskvě v květnu 1945.

5. prosince 1933 se slavilo po celých Spojených státech. Ten den byl totiž oficiálně vyhlášen konec prohibice. Ta byla vyhlášena v roce 1920 a ve svých důsledcích přinesla obrovské zisky organizovanému zločinu.

Kromě toho mnoho lidí přešlo na tvrdé drogy a jiným se staly osudnými nekvalitní a šizené domácí pálenky. Traduje se, že poté, co byl konec prohibice ratifikován, tehdejší prezident Roosevelt řekl: „Je nejvyšší čas dát si sklenici piva.“.

Němečí vojáci a oslík v plynových maskách během 1. světové války.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz