Domů     .Top
Bolestivou menstruací trpí až polovina žen
Pavel Škopek 9.2.2017

„Menstruace nastává u zdravých žen v reprodukčním období, tj. ve věku mezi pubertou a menopauzou. Probíhá v důsledku pravidelných cyklických změn endometria, tj. sliznice děložní dutiny, které nazýváme menstruační cyklus, a to pravidelně v intervalu přibližně 28 dní po dobu 3 až 5 dní.

Její význam spočívá v obnově děložní sliznice každý měsíc tak, aby byla čerstvá a připravená k přijetí oplodněného vajíčka,“ říká MUDr. Petra Polášková, z Gynekologicko-porodnické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Mezi nejčastější komplikace menstruace patří dysmenorea, premenstruační syndrom a migréna. Dysmenorea, neboli nadměrně bolestivá menstruace, může mít různé stupně závažnosti a postihuje zejména ženy do 24 let.

Potíže mohou kolísat od neurčitých tlaků v podbřišku až po velmi silné křeče vystřelující do nohou a do zad. Dále bývají spojeny i s bolestmi hlavy, průjmem, zvracením a v závažnějších případech i se stavy krátkého bezvědomí.

V souvislosti s menstruačním cyklem se hovoří rovněž o tzv. premenstruačním syndromu (PMS). Projevuje se asi týden před začátkem samotné menstruace bolestmi břicha, napětím v prsou, bolestmi hlavy, změnami nálad (podrážděnost nebo deprese), zhoršením kvality pleti, poruchami trávení, zácpou či nadýmáním. Všechny tyto potíže většinou nástupem menstruace odezní.

V období menstruace se může objevovat rovněž menstruační migréna. Rozeznávají se její dva podtypy. První je tzv. pravá menstruační migréna (PMM), která se vyskytuje výlučně v období 1. dne menstruace a dva dny před a dva po tomto dni (celkem 5 dní), nejméně ve dvou nebo třech menstruačních cyklech za sebou.

Udává se, že 10 % pacientek s migrénou bez aury má právě PMM. Druhým typem je nepravá menstruační migréna neboli migréna asociovaná s menstruací. Ta může probíhat kdykoliv i mimo uvedené období. Tento podtyp tvoří asi 50 % všech pacientek s migrénou bez aury.

Na menstruační bolest tabletami i alternativně

V léčbě dysmenorey se často ordinují analgetika, včetně těch volně prodejných, která slouží ke zmírnění bolesti. Ovlivnit intenzitu bolesti však mohou ženy také pomocí alternativních metod. „Doporučuje se teplá koupel a horké obklady na dolní polovinu břicha.

Pomoci mohou také masáže břicha a bederní krajiny prováděné v týdnu před menstruací, které podporují svalovou relaxaci a předcházení křečím. Vhodná jsou i cvičení jako je jóga či plavání. Poskytují uvolnění, zlepšují krevní oběh i náladu,“ dodává MUDr. Polášková.

Obecně je důležitá duševní pohoda. Stres či jiné problémy mohou podstatně narušit duševní rovnováhu a aktivovat menstruační bolesti i bez hormonálních příčin. Některé ženy pozorují zlepšení menstruačních obtíží po změně životosprávy. Je potřeba pít dostatek tekutin, jíst zeleninu a ovoce, celozrnné potraviny, naopak vynechat cukry, bílou mouku a živočišné tuky. Vhodné jsou potraviny bohaté na vápník, hořčík a také vitaminy B, C a E. Pomocnými prostředky přírodní povahy mohou sloužit také rostlinné čaje a bylinné léky (třezalka, kopřiva dvoudomá, mořské řasy, chaluhy nebo měsíček lékařský).

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz