Domů     .Top
OBRAZEM: Ikonické momenty historie – 2. díl
Martin Janda 8.2.2017

Fotografie má neopakovatelné kouzlo zachytit prchavý moment, který se ihned poté stává součástí minulosti. A tak i po dlouhých letech si lze připomínat chvíle a okamžiky, které psaly dějiny..

V roce 1984 se u Verdunu sešli francouzský prezident Francois Mitterand a západoněmecký kancléř Helmuth Kohl. Připomněli si zde jednu z nejkrvavějších bitev v dějinách lidstva. Boje o francouzskou pevnost Verdun trvaly téměř celý rok 1916 a zahynulo při nich 700 000 Francouzů a Němců.

Ponížená německá žena během druhé světové války. Jejím „proviněním“ bylo, že se zamilovala do nuceně nasazeného polského dělníka.

Polibek generálního tajemníka KSSS Michajla Gorbačova a vůdce NDR Ericha Honeckera. Vášnivými polibky proslul jeden z Gorbačových předchůdců Leonid Brežněv a v Honeckerovi našel učenlivého žáka. Fotografie rozhdodně nevystihuje opravdový vztah obou mužů, reformátor Gorbačov a konzervativec Honecker se v lásce příliš neměli.

Majitel nočního klubu v Dallasu Jack Ruby zabíjí Lee Havrey Oswalda, právě zatčeného za vraždu prezidenta Johna F. Kennedyho. Záhadný čin vnesl do případu ještě více nejasností. Ruby, který své pohnutky nikdy pořádně nevysvětlil, byl odsouzen k trestu smrti, soud však poté vyhověl jeho odvolání. Než mohlo začít nové líčení, Ruby v roce 1967, čtyři roky po atentátu, zemřel.

Vysvobození židovští vězni z vlaku smrti, který byl vypraven z koncentračního tábora v Bergen-Belsenu 10. dubna 1945. Američané tento vlak osvobodili o tři dny později nedaleko Magdeburku.

Americký indián hledí v roce 1867 na nově vybudovanou železnici.

Nizozemská škola v přírodě v roce 1918. Podobné školy vznikaly jako preventivní opatření proti šíření tuberkulózy.

Dětské hřiště z přelomu 19. a 20. století. Dnešními bezpečnostními předpisy by asi neprošlo…

Sovětský voják pronásleduje Čecha, který v roce 1968 házel na sovětské tanky kameny.

Pilot RAF Francis Mellersh si mezi dvěma lety dopřává péči holiče. Letec byl později dvakrát vyznamenán Záslužným leteckým křížem.

Požár Říšského sněmu v Berlíně v roce 1933 se stal pro nacisty záminkou k uchvácení absolutní moci.

Šetiletá Ruby Bridgesová se stala prvním dítětem černé pleti, které v jižních státech USA začalo navštěvovat školu pro bílé. Po konci americké občanské války v roce 1865 byly sice přijaty XIII. XIV. a XV. Dodatky Ústavy, kterými bylo rušeno otroctví, zaváděna rovnost před zákonem pro všechny občany a zaručeno stejné volební právo, ale k opravdovému zrovnoprávnění všech nevedly.

Zvláště na jihu USA museli lidé s černou pletí čelit různé diskriminaci. A tak v roce 1960 museli na cestě do školy i ze školy malou Ruby doprovázet členové United States Marshals Service.

Polský skokan o tyči Władysław Kozakiewicz se právě stává olympijským vítězem ve skoku o tyči na olympiádě v Moskvě v roce 1980. Po rozhodujícím skoku, kterým Kozakiewicz porazil domácího Volkova, na něj sovětští diváci pískali.

Kozakiewicz jim odpověděl gestem, který vešel do dějin jako gest Kozakiewicza. Sověti pak chtěli Kozakiewicze diskvalifikovat za nesportovní chování, ale polští funkcionáři posunek vysvětili svalovou křečí.

Íránské ženy protestují proti povinnosti nosit hidžáb během revoluce v roce 1979.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz