Domů     .Top
Zmrazení těla: Naděje pro budoucnost?
Martin Janda 28.1.2017

Zejména ve Spojených státech to není neobvyklá záležitost. Nevyléčitelně nemocný člověk, který zároveň disponuje slušným kontem, se nechá zmrazit.

Vede jej k tomu víra, že jednou, ať už v daleké či blízké budoucnosti, bude ze svého spánku probuzen. A pak mu nějaký lékař s úsměvem nabídne lék na jeho dosud nevyléčitelnou chorobu…

Pacient je při uvedení do tzv. kryonického spánku odvezen operační sál, kde se tělo zchladí. Chirurgové zde provádějí nezbytné výkony, jejichž rozsah záleží na přání pacienta. Neobvyklé nejsou třeba ani plastické kosmetické úpravy.

Kryonika otevírá spoustu technických, ale i etických otázek.  Člověk, který se rozhodne vydat na tuto v současnosti nevratnou cestu, je z medicínského hlediska mrtvý. Zákony ani nic jiného neumožňují, živý člověk se zmrazit nesmí, protože takový postup by se rovnal vraždě.

Ovšem aby se zachovala alespoň minimální naděje na probuzení v budoucnosti, musí se s podchlazováním začít okamžitě po konstatování smrti, dokud v mozku nenastanou nevratné změny způsobené počínajícím rozkladem tkáně.

„Pacient“ je tak po své smrti znovu podroben lékařskému a technickému zákroku. Ještě před převezením na sál je vyhasínající tělo obloženo ledem. Poté se do cév napumpuje přípravek, jehož úkolem je zabránit srážení krve.

Krev je následně ze žil a z tepen odstraněna a do cév se vpraví látka, která znemožňuje rozkládání buněčných struktur a tkání. Následuje postupné ochlazování těla, až je poté vloženo do nádoby s tekutým dusíkem.

Zde už panují vskutku mrazivé teploty dosahující téměř dvou set stupňů pod nulou. Celý proces trvá zhruba sedm dní. Organismus v tu chvíli získá zvláštní podobu, jako by byl vyrobený z červeného skla.

Cena za naději není malá. Člověk, který se rozhodne tuto proceduru podstoupit, zaplatí kolem 120 000 dolarů. Existuje ovšem i levnější „program“. Komu nezáleží na zbytku těla, může si nechat do dusíku ponořit jen hlavu.

Ta je od těla oddělena u šestého obratle. Cena za tento úkon, který je v podstatě stětím, se pohybuje okolo 80 000 dolarů. Dosud se na tuto neprobádanou cestu, která má jen nepatrnou naději na úspěch, vydalo kolem 200 lidí.

Většinou se jednalo o Američany, ovšem ve výčtu nechybějí ani Rusové, Australané nebo Britové. Většina z nich jistě věřila, že pokud se jejich sen splní, probudí se do lepšího světa. Ovšem, zvládli by se v něm orientovat?

A co když by se probudili do věku hrůz, válek a utrpení? To je ovšem zatím trápit nemusí, nezdá se totiž, že by medicína postoupila do takového stadia, že by je bylo možné znovu oživit.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz