Domů     .Top
10 zajímavých faktů o mikrobech
Martin Janda 16.1.2017

Jsou neviditelní, jsou jich triliardy, někteří škodí, jiní jsou prospěšní. Malinké organismy, lidově zvaní mikrobi, jsou základem života na této planetě. Byť jsou mnozí mikrobi nebezpeční, nelze je všechny házet do jednoho pytle a uplatnit na ně kolektivní vinu. Řada z nich totiž oddaně bojuje na straně člověka..

1. Mikrobi místo vody?

Na lidské pokožce žijí miliony bakterií. A zpravidla tam nedělají neplechu, ba naopak, jsou jí prospěšné. Například tito „hodní“ mikrobi chrání lidskou pokožku před těmi „zlými“. Mytí pokožky chemicky připravenými mýdly však těmto neviditelným vojákům dává pořádně zabrat.  Na ošetření pokožky lze využít i tzv.

mikrobiální sprchu. Na podobném principu existují i spreje. Ty na kůži nanášejí bakterii Nitrosomonas eutropha. Po dlouhá staletí žila s lidmi v symbióze, zbavovala lidskou kůži potu a nečistot, zvládla tolik práce jako dvě sprchy denně. Kosmetické produkty plné chemie ji však postupem času odehnaly.

2. Palírna v žaludku

Alkohol na silnici jednoznačně nepatří. Již jedno pivo dokáže zpomalit řidičovy či cyklistovy reakce. Ovšem určité druhy mikroorganismů dokážou zařídit pozitivní test na alkohol i u zapřisáhlého abstinenta.

A to pak postižený člověk policejní kontrole jen obtížně vysvětluje, že kvasinky v jeho žaludku jsou hyperaktivní a fungují jako palírna. Štěpí zde totiž cukr a mění jej na alkohol. Tato porucha je však velmi vzácná, takže u filutů, které policejní hlídka načapala opilé za volantem, nejspíš neuspěje.

3. Mateřské mléko nejen pro mimina

Čerstvě narozené dítě je plně závislé na přísunu mateřského mléka. Řada výzkumu ukázala, že kojení je mnohem prospěšnější než veškerá náhradní strava. Výhody z něj však nemá jen dítě. Mateřské mléko pomáhá i bakteriím Bifidobacterium žijícím v jeho střevech. Ty se poté odvděčí tím, že střevní buňky chrání před vetřelci.

4. Bakterie na penězích

Že jsou bankovky plné mikrobů, asi není žádným překvapením. Studie Dirty money project ukázala, že na každé bankovce lze najít až 3 000 druhů bakterií. Většina z nich je neškodných, ale některé mohou lidem způsobovat různé choroby.

Nejběžnějšími „zločinnými“ mikroby, kteří si oblíbili peníze, jsou ti, kteří způsobují akné.

5. Mikrobiální oblak

Každý člověk má specifický otisk prstu či svou duhovku. Ale nejen to. Nelze najít dva lidi s totožným oblakem mikrobů, který obklopuje každého z nás. Vědci tento zvláštní mrak studují a nevylučují, že by v budoucnosti mohl sloužit jako identifikační klíč.

6. Psí blechy na člověka nejdou, ale psí mikrobi…

Pes lidem může předat nejen lásku a oddanost, ale také nějakého mikroba. Není třeba se však děsit. Například studie finských vědců ukázala, že děti, které vyrůstají po boku psa, jsou odolnější a zdravější.

Bakterie získané od psů mohou snižovat krevní tlak a zvyšovat mikrobiální diverzitu, což je navýsost prospěšná záležitost.

7. Nálada pod mikroba

Mikrobi možná mají vliv na naše chování. Jeden experiment ukázal, že bakterie ze statečných myší, které byly přeneseny na jejich úzkostnější sestřičky, dokázaly dodat odvahu. Vědci nyní zkoumají, zda podobné principy platí i u jiných živočichů.

8. Střelba do vlastních řad

O tom, že nadužívání antibiotik může vést k pěknému průšvihu, se již nějakou dobu hovoří. Nejde však jen o stoupající rezistenci bakterií způsobujících závažné choroby. Antibiotika uvnitř člověka ničí i prospěšné mikroby, bez kterých organismus funguje jen s obtížemi.

9. Bakteriemi k majetku

Pomocí vlastních mikrobů lze vydělávat i peníze. Jde o poněkud bizarní způsob, protože při něm lidé prodávají svou stolici. Fekální transplantace totiž pomáhá pacientům, kterým se v zažívacím traktu přemnožily škodlivé bakterie.

10. Trocha bakteriálních čísel na závěr

Hmotnost všech bakterií, které si lebedí v lidském organismu, se pohybuje od 2 do 3 kilogramů. Jen v ústech jich žije více, než je celkový počet lidí na světě. Během líbání dojde k výměně miliardy mikrobů.

A i bakterie může být nemocná. Jejím největším nepřítelem není nikdo jiný než virus.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz