Domů     .Top
Jakými hazardními hrami se bavily dávné civilizace?

komerční sdělení

Historie hazardních her je s historií lidstva odedávna silně spjata. Lidé hazard provozovali vždy, když došlo k nějakému veřejnému shromáždění, jako byly trhy, plesy nebo masopusty. Jaké hazardní hry preferovali naši předci před tisícovkami let?

I když je téměř jisté, že lidé se mezi sebou o něco sázeli odnepaměti, první historicky doložitelné důkazy hazardu pocházejí ze starověké Číny. Jedná se o hliněné či kamenné destičky, které se používaly podobně jako dnešní loterijní losy.

Loterii podobnou hře Keno v Číně používali jako prostředek k financování války či k výstavbě některých důležitých objektů včetně Čínské zdi. Systém financování projektů za pomoci loterijních lístků se od té doby objevoval pravidelně.

Loterijní fondy přispěly například i k výstavbě dvou nejrespektovanějších amerických univerzit – Harvardu a Yale.

Kostky jsou vrženy

V díle řeckého básníka Sofoklesa z doby přibližně 500 l. př. n. l. se můžeme dočíst, že kostky byly vynalezeny během obléhání Tróje blíže nespecifikovaným mladým hrdinou. Ačkoliv se jedná o mýtus, Sofokles je první, kdo se o kostkách ve svém díle zmínil.

Historie kostek ve skutečnosti sahá až do doby okolo 3000 l. př. n. l. Svědčí o tom dvě vykopané kostky z jedné egyptské hrobky.

Jak prozrazují další vykopávky, hazardem se hojně bavili lidé i ve starém Řecku a Římě. Především Římané byli proslulí tím, že se rádi sázeli prakticky o cokoliv a to i přestože všechny formy hazardních her byly ve starém Římě zakázány a přísně trestány. Z toho důvodu také vznikly první žetony. Když stráže při hazardu někoho chytli, lidé tvrdili, že hrají pouze o opracované oblázky, nikoliv o skutečné peníze.

A pak se začala psát historie karet

Dlouho po vynalezení loterie a kostek se mezi lidmi začaly objevovat také karty. Většina historiků se shodne na tom, že historie karet sahá do Číny 9. století. Následně se však názory uznávaných odborníků silně rozcházejí.

Zatímco někteří vědci se domnívají, že první karty fungovaly jako sběratelské karty a byly používány ke hraní i k samotnému sázení, jiní jsou přesvědčeni, že se jednalo o papírovou obdobu domina. Zřejmé je jenom to, že tyto karty měly k dnešnímu balíčku 52 karet ještě hodně daleko.

Společně s tím, jak se historií hazardních her pomalu prokousáváme až k našemu letopočtu, objevuje se stále více her v rychlém sledu. V 16. století byl vynalezený blackjack, v 18. století ruleta v 19. století poker nebo výherní automat.

Mezi tím došlo také k otevření prvního kasina (1638, Itálie), k založení Las Vegas, Mekky všech hráčů, nebo k nedávnému rozšíření hazardních her na internetu.

Formy hazardu jsou stále důmyslnější. Zatímco v dřívějších dobách jste si mohli koupit tak maximálně los, dnes si můžete zahrát výherní automat, ruletu, blackjack, poker a stovky dalších kasinových her, navíc aniž byste museli vytáhnout paty ze svého domu.

Hazardní hry lidi doprovázejí odnepaměti. A jak naznačuje historie, doprovázet je budou i v daleké budoucnosti.

Vyzkoušejte online automaty zdarma, vyhrané peníze můžete hned vybrat!

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz