Domů     .Top
Asteroidy: Nositelé zkázy, nebo života?
Martin Janda 4.1.2017

Vesmírné asteroidy bývají zpravidla vnímány jako hrozba pro život na naší planetě. Dopad takového tělesa na Zemí by vskutku pro náš druh mohl mít fatální následky. Ale nové výzkumy ukazují, že podobné impakty mohou fungovat naopak i jako katalyzátor života..

Před 65 000 000 lety se dráha naší planety zkřížila s dráhou bezcílně letící kosmické skály. Výsledkem kolize byl zánik říše dinosaurů. Své šance se naopak dočkali malí a dosud nenápadní živočichové žijící většinou v podzemí nebo ve skalách.

Savci. A ti svou příležitost využili dokonale. Nebýt srážky s asteroidem, kdoví, jakým směrem by se evoluce ubírala.

Mnozí vědci soudí, že právě planetky či komety mohly na Zem přinést vodu i organické sloučeniny. Do vývoje planety však tato tělesa zasahovala i nadále. Občas sice na Zemi způsobila pěknou paseku, ale tím vlastně urychlila další vývoj.

Ovšem, kdyby asteroidy do Země narážely příliš často, život by neměl čas se pořádně vyvinout. Naštěstí máme ve sluneční soustavě Jupiter a další plynné obry, které ochotně nastaví své tělo, a zabrání tak vesmírným vandrákům, aby se dostaly na kolizní dráhu se Zemí.

Zároveň Jupiter svým gravitačním vlivem uklidňuje i situaci v prostoru mezi ním a Marsem, kde se nachází pásmo tisíců planetek, které momentálně zkoumá sonda Dawn. I odsud totiž občas vyletí některý z asteroidů, který se posléze může přiblížit k Zemi.

Velký plynný obr může hrát v planetárních soustavách zásadní roli. „Aby byly v nějaké soustavě ideální podmínky pro vznik života, je třeba mít v blízkosti něco na způsob Jupitera,“ tvrdí astronom Mario Livio z amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA).

Právě on zkoumá, jaký vliv mají pásy asteroidů a planetek a plynné obry na případný život ve vesmíru.

Kdyby Jupiter nevznikl, nebo by se pohyboval jinak než dnes, pás planetek mezi ním a Marsem by pravděpodobně byl podstatně větší. Zlobivé děti, které z něj občas utíkají, by pak naší Zemi doslova ubombardovaly.

Podobné podmínky, jako v naší soustavě jsou podle Livia zatím jen na 4 % dosud známých exoplanet, tedy planet mimo sluneční soustavu.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz