Domů     .Video
Připijte si na zdraví!
Pavel Šmejkal 30.12.2016

https://www.youtube.com/watch?v=xgmNmujk5LU&feature=related

První zmínky o konzumaci vinné révy pocházejí z území dnešního Švýcarska (u Ženevského jezera) a jsou staré přibližně 14 000 let. Archeologové dokonce předpokládají, že již v této době lidé pili zkvašenou šťávu z těchto hroznů. Skutečné důkazy o konzumaci takových nápojů jsou však mnohem mladší.

Archeologické nálezy prokázaly, že cílené pěstování hroznů provozoval člověk již v době asi před 8000 lety na území Mezopotámie a v Zakavkazsku. Víno se zcela jistě vyrábělo již před 7000 lety v dnešním Íránu a ze starověkého Sumeru, z doby před cca 5500 lety, se dochovaly informace o obchodování s vínem.

Staří Egypťané uzavírali nádoby na víno keramickými zátkami, nádoby opatřovali pečetěmi s hieroglyfy. S trochou fantazie můžeme hovořit o prvních etiketách.

Prudký rozmach konzumace vína nastal v době starověkého Řecka. Víno se stalo běžným nápojem a Řekové pěstovali různé svoje odrůdy, ale dováželi víno i z Egypta či Fénicie. Tehdy se ovšem víno konzumovalo smíchané s vodou, což byl zvyk, který byl běžný i u Římanů.

Ti svá vína v nádobách chránili již korkovými zátkami, utěsněnými pryskyřicí a voskem.

Římanům patří zásluhy o rozšíření pěstování vinné révy takřka ve všech oblastech, kam pronikla noha jejich legionářů.

reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz